Szczerze mówiąc nie przepadam za pająkami.
Jedyny pająk, do którego odnoszę się z sympatią to nasza Tekla (towarzyszka życia bocianów z Przygodzic).
Wczoraj, będąc u znajomych, sfotografowałam pajęczyny u nich na tarasie:
Dziwnie na mnie patrzyli, gdy robiłam te zdjęcia.
Zaczęli mi się tłumaczyć, że oni tam sprzątają, ale zaraz potem tworzą się nowe.
Bocianobabka
bluebla napisał:
Wczoraj, będąc u znajomych, sfotografowałam pajęczyny u nich na tarasie:
Dziwnie na mnie patrzyli, gdy robiłam te zdjęcia.
Zaczęli mi się tłumaczyć, że oni tam sprzątają, ale zaraz potem tworzą się nowe.
Nie mogę.... Aż turlam się ze śmiechu, wyobrażając sobie konsternację tych znajomych!!!
Bocianobabka
To jest pająk gruszkowiec. Nazwa wzięła się stąd, że swą sieć rozpiął między gałązkami mojej gruszy. Był tak maleńki, że go prawie dotykałam obiektywem:
Drugi okaz gruszkowca. Pajęczynę rozpiął między gruszą a altanką. Proszę zwrócić uwagę na fragment misternego utkania sieci, widoczny na tle listowia:
A tu pająk altankowiec. Pajęczynę rozpiął bowiem w altance. Zdecydowanie większy od gruszkowca:
Bocianobabka
W przeciwieństwie do pięknych pajęczyn Salmosalara, ten lokal jest niezamieszkały...
Zdjęcie jest autorstwa mojego kolegi Krzysia z Gdańska.
Ostatnio edytowany przez Danuśka (2006-10-03 19:33:47)
Bociuś
A ja dzisiaj miałam spotkanie z przedstawicielem tego gatunku. Normalnie to pewnie wzięłabym jakiś słoik i wyniosła go na balkon. Ale najpierw pobiegłam po aparat fotograficzny - nie mogłam stracić takiej okazji. Bo pająk był dorodny - na zdjęciu z pudełkiem zapałek można podziwiać jego wielkość. Do tego musiałam trzymać z daleka koty, bo one niestety w takich momentach zamieniają się w okrutnych myśliwych. Pająk pospacerował sobie i powoli został wyprowadzony z mieszkania. Był naprawdę piękny.
Bocianobabka
luska napisał:
A ja dzisiaj miałam spotkanie z przedstawicielem tego gatunku.
Spotkałaś lusko KĄTNIKA DOMOWEGO (Tegenaria atrica).
Jest to pospolity, bardzo często spotykany w naszych domach pająk.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kątnik_domowy
Tu jest parę zdjęć tego osobnika (arachnofobów ostrzegam - bardzo drastyczne zbliżenia, brrr...)
http://www.nuzban.scholaris.pl/zwierz/k/katnidow.htm
Bociuś
Dzięki Miki za informacje o kątniku. Teraz będę w stanie rozpoznać chociaż jednego przedstawiciela gatunku (no, może jeszcze krzyżaka). Jakoś na szczęście nigdy nie wzbudzały one we mnie strachu ani obrzydzenia. Jak się przyjrzeć to są nawet sympatyczne. Cieszę się natomiast, że nie mieszkam w Australii albo w Ameryce Południowej, bo chyba tam musiałabym zmienić swoje podejście do tych zwierząt.
Nie mam tak pieknych i wyraźnych zdjęć pajęczyn jak salmosalar.
Ale pokażę Wam jedną z pajęczyn, jaką widziałam w piątek na placu zabaw dla dzieci:
No tak, dzieci się bawiły, a ja fotografowałam pajęczyny