Szczerze mówi±c nie przepadam za paj±kami.
Jedyny paj±k, do którego odnoszê siê z sympati± to nasza Tekla (towarzyszka ¿ycia bocianów z Przygodzic).
Wczoraj, bêd±c u znajomych, sfotografowa³am pajêczyny u nich na tarasie:
Dziwnie na mnie patrzyli, gdy robi³am te zdjêcia.
Zaczêli mi siê t³umaczyæ, ¿e oni tam sprz±taj±, ale zaraz potem tworz± siê nowe.
Bocianobabka
bluebla napisał:
Wczoraj, bêd±c u znajomych, sfotografowa³am pajêczyny u nich na tarasie:
Dziwnie na mnie patrzyli, gdy robi³am te zdjêcia.
Zaczêli mi siê t³umaczyæ, ¿e oni tam sprz±taj±, ale zaraz potem tworz± siê nowe.
Nie mogê.... A¿ turlam siê ze ¶miechu, wyobra¿aj±c sobie konsternacjê tych znajomych!!!
Bocianobabka
To jest paj±k gruszkowiec. Nazwa wziê³a siê st±d, ¿e sw± sieæ rozpi±³ miêdzy ga³±zkami mojej gruszy. By³ tak maleñki, ¿e go prawie dotyka³am obiektywem:
Drugi okaz gruszkowca. Pajêczynê rozpi±³ miêdzy grusz± a altank±. Proszê zwróciæ uwagê na fragment misternego utkania sieci, widoczny na tle listowia:
A tu paj±k altankowiec. Pajêczynê rozpi±³ bowiem w altance. Zdecydowanie wiêkszy od gruszkowca:
Bocianoch³op
Sprzedam Wam patent na fotografowanie pajêczyn.
Otó¿ najfajniej wychodz±, kiedy fotografujemy je o ¶wicie, lub bardzo rano-wtedy, kiedy jest na nich rosa...
Tutaj krzy¿ak (chyba) czeka ju¿ na zdobycz:
A tu po kilku minutach mia³ ju¿ pierwsze ¶niadanie:
Trochê "brutal" - ale taka jest przyroda.
Bocianobabka
W przeciwieñstwie do piêknych pajêczyn Salmosalara, ten lokal jest niezamieszka³y...
Zdjêcie jest autorstwa mojego kolegi Krzysia z Gdañska.
Ostatnio edytowany przez Danu¶ka (2006-10-03 19:33:47)
Bociu¶
A ja dzisiaj mia³am spotkanie z przedstawicielem tego gatunku. Normalnie to pewnie wziê³abym jaki¶ s³oik i wynios³a go na balkon. Ale najpierw pobieg³am po aparat fotograficzny - nie mog³am straciæ takiej okazji. Bo paj±k by³ dorodny - na zdjêciu z pude³kiem zapa³ek mo¿na podziwiaæ jego wielko¶æ. Do tego musia³am trzymaæ z daleka koty, bo one niestety w takich momentach zamieniaj± siê w okrutnych my¶liwych. Paj±k pospacerowa³ sobie i powoli zosta³ wyprowadzony z mieszkania. By³ naprawdê piêkny.
Bocianobabka
luska napisał:
A ja dzisiaj mia³am spotkanie z przedstawicielem tego gatunku.
Spotka³a¶ lusko K¡TNIKA DOMOWEGO (Tegenaria atrica).
Jest to pospolity, bardzo czêsto spotykany w naszych domach paj±k.
http://pl.wikipedia.org/wiki/K±tnik_domowy
Tu jest parê zdjêæ tego osobnika (arachnofobów ostrzegam - bardzo drastyczne zbli¿enia, brrr...)
http://www.nuzban.scholaris.pl/zwierz/k/katnidow.htm
Bociu¶
Dziêki Miki za informacje o k±tniku. Teraz bêdê w stanie rozpoznaæ chocia¿ jednego przedstawiciela gatunku (no, mo¿e jeszcze krzy¿aka). Jako¶ na szczê¶cie nigdy nie wzbudza³y one we mnie strachu ani obrzydzenia. Jak siê przyjrzeæ to s± nawet sympatyczne. Cieszê siê natomiast, ¿e nie mieszkam w Australii albo w Ameryce Po³udniowej, bo chyba tam musia³abym zmieniæ swoje podej¶cie do tych zwierz±t.
Nie mam tak pieknych i wyra¼nych zdjêæ pajêczyn jak salmosalar.
Ale poka¿ê Wam jedn± z pajêczyn, jak± widzia³am w pi±tek na placu zabaw dla dzieci:
No tak, dzieci siê bawi³y, a ja fotografowa³am pajêczyny