Bocianobabka
To jest kontynuacja wątku ==> http://podbociankiem.pun.pl/viewtopic.php?id=305
Bocianobabka
Aktualny alfabetyczny spis rozwiązań wszystkich ptasich zagadek po zakończeniu części 14 zamieszczony jest tu: http://podbociankiem.pun.pl/viewtopic.p … 4800#p4800
Bocianobabka
To jest szata godowa. Samiec traci pióra na głowie, pozostaje żółta skóra a wyrastają czarne korale z przodu, na szczycie głowy i na gardle. Wzbudza zainteresowanie naukowców: onkologów interesuje zdolność resorbowania "korali" a dermatologów coroczne odrastanie pór na łysej głowie - może on znalazł antidotum na łysienie? Poza okresem godowym główkę ma zwyczajnie szarą.
Ptaszek jest oczywiście egzotyczny. Pierwszy człon nazwy polskiej brzmi niesamowicie swojsko, każdy wielokrotnie widział, może nawet dziś zobaczy za oknem kuzyna tego egzotycznego dziwadełka...
Bocian
Znalazłam coś takiego:
Pithys albifrons (Linnaeus, 1766) dziwaczek maskowy ,ale tego już gościliśmy.
Może to więc teraz Pithys castanea -dziwaczek kasztanowaty?
Bocianobabka
Dziwaczek to on rzeczywiście jest, ale nie w nazwie.
Nazwa jest zwyczajna: spójrz Taniu przez okno: może tam jego krewniak spaceruje?
Bocian
Domyślam się Danusiu,że ptaszek jest z wróblowatych.Ale czy to krukowata "Pica"?
Bocianobabka
Rozumiem Taniu, że sroczka za Twoim oknem spaceruje. Idziesz właściwą drogą ale sroczkę omiń!
Nie mogę podać rodziny, bo nazywa się tak, jak te ptaszki!
Bociek
A może to takie co jak Perisoreus canadensis
Edytuję bo znalazłam też podobne o nazwie
СКВОРЕЦ СЕРЕЖКОВЫЙ
Ostatnio edytowany przez Maryla (2007-03-12 14:59:52)
Bocian
Danusiu, a co Ty na to: szpak ozdobny Wattled starling (Creatophora cinerea)
Bocian
Bocianobabka
Urszula napisał:
Danusiu, a co Ty na to: szpak ozdobny Wattled starling (Creatophora cinerea)
Urszulko, brawo!!!
Bocianobabka
Taniu! To Kubańczyk! Pilik czerwonodzioby Priotelus temnurus, z trogonów!
Bocian
Danuśku-wieeelkie brawa dla Ciebie.moje uznanie.
To Cuban Trogon (Priotelus temnurus) - pilik czerwonodzioby.
Bocianobabka
Bocian
O rany Danusiu.Widziałam już takiego ptaszka z wyrostkiem na dziobie,jakby z mieczem,sztyletem wręcz-rogiem.Hm...
Sprawdzałam alfabetyczny spis zagadek MIKI,ale dziś już nie mam koncepcji i nic mi nie dały poszukiwania kuzyna w/w okazu.Może jakaś inna wskazówka do porannej kawy?