Bocianobabka
Taniu! Ten kuzynek by³ jeszcze bardziej udziwniony!!! Bo naprawdê jeszcze wiêksze udziwnienie jest mo¿liwe!
Podrz±d: pierwowróblowce.
A nazwa kojarzy mi siê z.... dowcipem o First Lady!
Bociek
Danusiu ca³y prawie dzieñ po¶wiêci³am, aby znale¿æ to ptaszyszko z rogiem a tu nic
Bocianobabka
Maryla napisał:
Danusiu ca³y prawie dzieñ po¶wiêci³am, aby znale¿æ to ptaszyszko z rogiem a tu nic
Hmmmmm! By³ taki film oparty na ksi±¿ce pod tym samym tytu³em....
A pierwszy cz³on nazwy mojego jednoro¿ca ju¿ mamy w naszym zagadkowym skorowidzu...
Bocian
Czy to wstrêtne,chocia¿ ³adne i ciekawe,ptaszysko pochodzi z podrodziny:nosoczuby (Calyptomeninae) z szerokodziobów?
Na dzisiaj koniec,bo internet pojawia siê i znika i wyjdê z siebie.
Na stronce polskiego nazewnictwa www s± wszystkie nazwy pierwowróblowców.Ale tego jest chmara!!! Lito¶ci Danu¶ka.
Ostatnio edytowany przez tanja (2007-03-14 22:00:07)
Bocianobabka
MIKI da³a ju¿ odpowied¼ na PW, ale jej by³o nieco ³atwiej, bo pamiêta, jakie ptaszki wstawia³a do naszej zagadkownicy, choæ mój jednoro¿ec swojego kuzyna niezbyt przypomina. Ale pierwszy cz³on nazwy jest taki sam.
Precyzyjniej jego pozycja w systematyce to rodzina b³awatniki Cotingidae
A ten film to klasyka, na pewno ka¿dy widzia³... Nazwa ptaszka jest zawodem tytu³owej postaci...
Brawa dla MIKI ale nadal czekam na odpowied¼ od innych zagadkowiczów!
Bociek
Danusiu czy to ptaszysko ma co¶ ze strojnoczuba,
Bocianobabka
Marylko, strojnoczub to te¿ b³awatnik, ale nie ten...
Bocian
Danusiu-mam i nie mam rozwi±zania.O rany...
To jeden z trzech Procnias-dzwonników.(Czwarty ju¿ by³ faktycznie-dzwonnik trójsoplowy).
Czy to dzwonnik bia³y?
Bocianobabka
tanja napisał:
Czy to dzwonnik bia³y?
Gratulacje Taniu!!!!!!!
Bocianobabka
Marylko, ta ¶liczna australijska g±ska to kapodziób, Cereopsis novaehollandiae.
Bocianobabka
Bociek
Danusiu znalaz³am takie podobne pstrokate dziwade³ko o nazwie Australian Owlet-nightjar
ale tylko w jêzyku obcym
Bocian
Marylko-to nie bêdzie Australian Owlet-nightjar-sownik australijski.
Ptaszek Danusi przypomina raczej skrzy¿owanie dziêcio³a z dudkiem,ani¿eli lelkowego ptaszka.