Bocianobabka
Taniu! Ten kuzynek był jeszcze bardziej udziwniony!!! Bo naprawdę jeszcze większe udziwnienie jest możliwe!
Podrząd: pierwowróblowce.
A nazwa kojarzy mi się z.... dowcipem o First Lady!
Bociek
Danusiu cały prawie dzień poświęciłam, aby znależć to ptaszyszko z rogiem a tu nic
Bocianobabka
Maryla napisał:
Danusiu cały prawie dzień poświęciłam, aby znależć to ptaszyszko z rogiem a tu nic
Hmmmmm! Był taki film oparty na książce pod tym samym tytułem....
A pierwszy człon nazwy mojego jednorożca już mamy w naszym zagadkowym skorowidzu...
Bocian
Czy to wstrętne,chociaż ładne i ciekawe,ptaszysko pochodzi z podrodziny:nosoczuby (Calyptomeninae) z szerokodziobów?
Na dzisiaj koniec,bo internet pojawia się i znika i wyjdę z siebie.
Na stronce polskiego nazewnictwa www są wszystkie nazwy pierwowróblowców.Ale tego jest chmara!!! Litości Danuśka.
Ostatnio edytowany przez tanja (2007-03-14 22:00:07)
Bocianobabka
MIKI dała już odpowiedź na PW, ale jej było nieco łatwiej, bo pamięta, jakie ptaszki wstawiała do naszej zagadkownicy, choć mój jednorożec swojego kuzyna niezbyt przypomina. Ale pierwszy człon nazwy jest taki sam.
Precyzyjniej jego pozycja w systematyce to rodzina bławatniki Cotingidae
A ten film to klasyka, na pewno każdy widział... Nazwa ptaszka jest zawodem tytułowej postaci...
Brawa dla MIKI ale nadal czekam na odpowiedź od innych zagadkowiczów!
Bociek
Danusiu czy to ptaszysko ma coś ze strojnoczuba,
Bocianobabka
Marylko, strojnoczub to też bławatnik, ale nie ten...
Bocian
Danusiu-mam i nie mam rozwiązania.O rany...
To jeden z trzech Procnias-dzwonników.(Czwarty już był faktycznie-dzwonnik trójsoplowy).
Czy to dzwonnik biały?
Bocianobabka
tanja napisał:
Czy to dzwonnik biały?
Gratulacje Taniu!!!!!!!
Bocianobabka
Marylko, ta śliczna australijska gąska to kapodziób, Cereopsis novaehollandiae.
Bocianobabka
Bociek
Danusiu znalazłam takie podobne pstrokate dziwadełko o nazwie Australian Owlet-nightjar
ale tylko w języku obcym
Bocian
Marylko-to nie będzie Australian Owlet-nightjar-sownik australijski.
Ptaszek Danusi przypomina raczej skrzyżowanie dzięcioła z dudkiem,aniżeli lelkowego ptaszka.