Tu możemy wklejać aktualne zdjęcia bocków w gniazdach.
Podobno są takie gniazda jeszcze...... hmmmm
Bociuś
http://www.bn-ansbach.de/storchcam/Chro … ik2006.htm
Tu jest link do kroniki w Dinkelsbühl - ja nie mam czasu teraz na tłumaczenie, bociana nazywają numerem 6 i nikogo teraz nie dziwi że on tam siedzi. Kronikę pisze bociani ekspert p. Thomas Ziegler i takim dość kwiecistym językiem co mnie nieco sprawia trudność w tłumaczeniu, stąd potrzebowałabym więcej czasu aby to rozgryźć, Paelciu może P. Hubert nam pomoże???????????????
Ja wyczytałam tylko że w ubiegłym roku w tym gnieździe bociany widywane były do końca września, ale nie mogę się doczytać czy to są bociany z woliery czy nie, bo gdy wertuję kronikę wstecz do 2 sierpnia to cały czas były dwa bociany i nie wiem czy to jest jeden z tych dwóch czy jakiś inny. Tego w każdym razie nazywają nr. 6.
Bociuś
AUTENTYCZNE KADRY Z 14 PAZDZIERNIKA !!!!!!!!! (SOBOTA) GODZINY OD 12.30 DO 16.30 Słynne gniazdo czworaczków (Bornheim 2) do którego wykonał swój pierwszy lot Felix........ i znana latarnia......
(autentycznie wzruszyłam się, i gdy jeszcze pomyślę, że niedługo spadnie śnieg...... buuuuu)
Ostatnio edytowany przez Iwonami (2006-10-15 20:14:33)
I ja się wzruszyłam widokiem bociana w październiku.
Oto fotka z dzisiaj - godz. 10.21
No to bociek zrobił nam niespodziankę
Bocianobabka
I mnie udało się spotkać "gościa w ogrodzie".
Pięknie pozował na tle "krzewu".
Myślę, że nie musimy się o niego martwić, bo to z pewnością bocian z woliery, która znajduje w pobliżu, jest na pewno pod dobrą opieką.
Iwanowicz, który był w Bornheim osobiście mówił, że tamtejsze "wolierowe" boćki nieraz odwiedzają opuszczone już przez "głównych lokatorów"gniazda.
Bocianobabka
Nie tylko w Bornheim 2 mamy jesienne bocianki! Oto Arevalo 7.X:
W nocy też fajnie jest być w gnieździe...
8.X i 12.X
A teraz powiem Wam coś w sekrecie.... Ja wiem, kto to jest!!!
To jest nasza ukochana Różyczka, odpoczywająca przed męczącym przelotem nad Gibraltarem!!!
Bocian
Bociuś
Danuśka napisał:
A teraz powiem Wam coś w sekrecie.... Ja wiem, kto to jest!!!
To jest nasza ukochana Różyczka, odpoczywająca przed męczącym przelotem nad Gibraltarem!!!
Danusiu - w informacji przetłumaczonej przeze mnie ze stron w Bornheim (post #11 Ciekawostki o bocianach) jest napisane że dużo bocianów wybiera Hiszpanię jako kraj docelowy i tam spędzają zimę żywiąc się na odkrytych wysypiskach śmieci. Jest to całkiem prawdopodobne, że może to być Różyczka, bo przecież ten bociuś opuścił gniazdo bardzo późno. Byłoby to wspaniałe, bo biedactwo gdyby wybrało się przez Saharę do Afryki Płd. najprawdopodobniej nie przeżyłby tej męczącej podróży. Oby to nie był odpoczynek a miejsce zimowania tego bociana!
Na ostatniej fotce w poście Urszuli bociek towarzyszy panom grającym w ping ponga. Widać, że pingpongiści nie wytrzymali tego zimna i poszli już sobie.
A bocian-wierny kibic nadal tam jest...
Bocianobabka
Iwonami napisał:
Robi mi się smutno gdy patrzę na tę sierotkę, bo to cały czas ten sam bocian.
Iwonko! To nie sierotka! Oprócz jesiennej odmiany bociana gniazdownika mamy tu też przedstawiciela odmiany bociana latarnika!