Nie będzie podglądu gniazda przy boisku (wiadomośc od Iwonami). W zeszłym roku obserwowalismy je jako Bornheim2. W tym roku ubiegłoczne Bornheim3 stało się Bornheim2.
Dla przypomnienia - słynna wielodzietna rodzinka "z boiska i latarni":
Gniazdo przy boisku było też miejscem zdrady małżeńskiej
Bocianobabka
Nie ma przekazu z kamery na Sportplatzu ale.... W galerii Bornheim znalazłam dziś taką oto fotkę z wczorajszą datą:
Ostatnio edytowany przez Danuśka (2007-02-28 08:08:57)
Bocian
I ja trafiłam po Twojej i Iwonami wskazówce na dzisiejsze zdjęcie:
Podobno wejść należy przez kamerę Bornheim2,ale mnie osobiście nie udało się tego dokonać.
Bocian
Nasi Milusińscy zza miedzy na Sportplatz również są.
Zdjęcia pochodzą z niemieckiej galerii.
Jednak nie udało mi się nadal znaleźć wejścia na podgląd przez kamerę Bornheim 2.
Bocian
Mam zdjęcia ze Sportplatz.Już umiem sama je robić.Dobrze kombinowałam,ale musiałam jednak skorzystać z podpowiedzi Iwonami.
Przekazała mi też smutną informację,która znajduje się w ich "NestTelegramm".
Odczytano obrączkę, że samica z obrączką A1331 jest samicą z ubiegłego roku.Bezpiecznie powróciła do domu.Natomiast bocian przebywający z nią w gnieździe nie ma obrączki. Ubiegłoroczny miał.
Pamiętamy,że w ubiegłym roku pod koniec okresu wylęgu bocian- tata pewnego dnia odleciał z gniazda i już nie powrócił.
Samiec z gniazda na boisku był widziany w ubiegłym roku po raz ostatni 4 lipca i pisano wtedy, że jest bardzo prawdopodobne, że uległ wypadkowi i zginął. W ubiegłym roku znaleziono w okolicy 12 nieżywych bocianów - ofiar linii wysokiego napięcia. Może jednym z nich był właśnie ten samiec.
Edycja: Samica z tego gniazda jest córką bocianicy z pierwszego jej wylęgu w 2000r. z Bornheim 1.
Ostatnio edytowany przez tanja (2007-03-20 09:58:58)
Bocianobabka
Bocian
Bocianobabka
Na Bornheim Sportplatz, czyli ubiegłoroczne Bornheim-2 wchodzimy ze strony http://storchencam.eu/ przez migający czerwono-zielono kwadracik pod Zeiskamer Muehle albo bezpośrednio:
http://wp1007209.wp014.webpack.hosteuro … ch/abc.jpg
Jak się zorientowałam, aktualizacja jest co godzinę, o godzinie z 27 minutami.
Nie ma dobowej archiwizacji co godzinę, jak to było rok temu i teraz nadal jest w B-1. Zdjęcia archiwalne są w galerii Bornheim.
Bocianobabka
Co tam nad tym Bornheim za obrzydliwości w powietrzu się unoszą, że po deszczu we wszystkich trzech bornheimskich gniazdach bocianki jednakowo wybrudzone na jakiś dziwny, ceglasty kolor....
Bocian
Danusiu-wygląda na to,że ten ceglasty pył (może z budowy lub z boiska) zmył trochę deszcz,chociaż wydaje mi się,że jeszcze trzyma się na piórkach.
Jak przekazała mi Iwonami-na niemieckim forum było trochę przez to paniki.Niektórzy dopatrywali się,że samica jest ranna (patrz moje zdjęcie środkowe z postu #7).
Hm...Patrzę i wydaje mi się,że wszystko jest o.k.Na 2-zdjęciu samica ze spuszczoną głową,samiec zaś z dumnie wypiętą piersią.
Ostatnio edytowany przez tanja (2007-03-20 09:56:40)
Bocianobabka
Bocian
Bocian
Bocian