Bocian
Marylko - Wydaje mi siê,¿e Twój ptaszek "heron"-to ptak z czaplowatych i wygl±da inaczej,jak ten zagadkowy Danusi.
Danusiu-czy ten ptaszek jest z rzêdu "czepigi"?
Ostatnio edytowany przez tanja (2007-01-18 09:56:14)
Bocianobabka
Maryla napisał:
Danusiu znalaz³am co¶ podobnego o takiej dziwnej nazwie nie polskiej
black-crowned night heron"
Nie, Marylko, ten heron to na ¶lepowrona wygl±da. Zupe³nie, ale to zupe³nie nie ten kierunek!
Taniu! Czepigi odpadaj±! Nie têdy droga....
Ostatnio edytowany przez Danu¶ka (2007-01-18 10:03:23)
Bocianobabka
Taniu! Stawiam na ¶cierwnika Neophron percnopterus
Bocian
Danu¶ku - Braaawo.
To ¶cierwnik bia³y, bia³osêp, (Neophron percnopterus).
http://www.sabirdstamps.com/Individual% … 0.0470.htm
Bocianobabka
Podpowied¼ do ptaszków siedz±cych na skale: mo¿e teraz gdzie¶ w tej samej okolicy bawi Przygoda z Dziedzicem...?
Moje ptaszki maj± du¿± rodzinê w Polsce. I ci Polacy maj± zwyczaje odpowiadaj±ce rzêdowi, rodzinie i innym rodzajom. Inni Afrykañczycy z tej rodziny te¿ siê zachowuj± w sposób typowy, jak Polacy. Tylko te moje ptaszki prowadz± zupe³nie inny tryb ¿ycia!
Uwaga! Jest w sieci jedna strona polskojêzyczna, na której mój ptaszek b³êdnie jest uto¿samiony z polskim cz³onkiem tej rodziny, bo czasem temu Polakowi przydarzy siê zachowaæ tak, jak mojemu zagadkowego ptaszkowi. Nazwê ³aciñsk± podaj± tego Polaka. Niech Was to nie wprowadzi w b³±d.....
Bocian
Danusiu-czy ta rodzinka pochodzi z rzêdu grzebi±cych (kurowatych)?
Bocianek
dla mnie ptaszki Danusi s± podobne do dziecio³ow ,nie mam jednak "zdrowia" ¿eby szukaæ
Bocian
Hm...zastanawiaj±ce,co napisa³a Aska.Posz³am Jej tropem.Czy to krêtog³ów afrykañski z dziêcio³owatych?
Bocian
Bocianobabka
aska napisał:
dla mnie ptaszki Danusi s± podobne do dziecio³ow ,nie mam jednak "zdrowia" ¿eby szukaæ
Asiu!
Rz±d dziêcio³owe, rodzina dziêcio³owate, podrodzina dziêcio³y, rodzaj... a nie, rodzaju nie podam, bo ma tylko jeden gatunek. A ten gatunek wynika z moich podpowiedzi!
Ale nie to, co pisze Tania...
Bocian
Tanju, zdjecie troche ciemnawe. Moze to jest kania czarna? Rodzina Twojego cichociemnego, to chyba jastrzebiowate?
Ostatnio edytowany przez Urszula (2007-01-18 18:44:20)
Bocian
Danusiu-czy to dziêcio³ ziemny (Geocolaptes olivaceus)? My¶lê,¿e tak.
Urszulko-tak i jeszcze raz tak.Brawo.Zdjêcie wybra³am specjalnie "ciemnawe".
To Kania czarna (Milvus migrans)
http://bornova.ege.edu.tr/~ekgt/bird_fi … /kites.htm
Bocianobabka
tanja napisał:
Danusiu-czy to dziêcio³ ziemny (Geocolaptes olivaceus)? My¶lê,¿e tak.
Taniu! Brawo, bravissimo!!!!
Dziêcio³ ziemny, zgodnie z nazw±, najczesciej przebywa na ziemi. Porusza siê skokami, rzadko zrywa siê w powietrze, leci ciê¿ko i pokonuje tylko ma³e odleg³o¶ci. ¯yje w po³udniowej Afryce, powy¿ej 600m.n.p.m. Przesiaduje na kamieniach i - bardzo rzadko - na ni¿szych ga³êziach drzew i krzewów, ¿ywi siê mrówkami, naziemnymi owadami i ich larwami. Pokarmu poszukuje pod kamieniami i w szczelinach ska³.
Gniazduj± na ziemi, w tunelu, który samiec z samic± wygrzebuj± w piaszczystej lub glinianej skarpie. W komorze na koñcu nory samica sk³ada 4-5 jaj. (na podstawie Wielkiej encyklopedii zwierz±t wydawnictwa ¦wiat Ksi±zki)
Bocian