Bocianobabka
Bocian
Danusiu znalazłam Twój obrazek. Jest to rodzaj Goura - koroniec, rodzina gołębiowate
Koroniec błękitny Goura Scheepmakeri i koroniec plamoczuby Goura Victoria - w google jest to samo zdjęcie dla tych gatunków.
Bocian
A ja znalazłam Urszulko tak:
Victoria crowned-pigeon http://www.arkive.org/species/GES/birds … size=large
http://www.avifaunafree.com/articoli%20 … _alati.htm (pod koniec stronki).
Wygląda więc na to,że to Koroniec plamoczuby.
Bocian
Tanju, chodzi o to, że na stronach zagranicznych ten ptak jest podpisany Goura Victoria.
A w Google gdy weźmie się Goura Scheepmakeri i Goura Victoria to pokazuje się ten sam Danusi obrazek
Bocianobabka
Urszula napisał:
Kto tak pędzi?
Urszulko, rozumiem, że jest to bonus dla zatwardziałych forumowiczów
Pamiętam tę fotkę i małą dyskusję, a odpowiedź piszę Ci na PW
Bociek
To może pędzi czapla ?
Bocian
Nie, Marylko to nie jest czapla
Bociek
A może czapla purpurowa ?
Bocian
To w ogóle nie jest żadna czapla
Bocianobabka
Urszula napisał:
Danusia może się pojawić za 15 godz., a więc ja zajmę trochę czasu
Kto tak pędzi?
Hi, hi! Wczoraj cały dzień, 15 godzin, byłam daleeeeeeko od domu i sieci, ale dziś już jestem!
Dziewczyny! Brawa dla Was obu! To jest gołąbek z północnej części Nowej Gwinei: koroniec plamoczuby, Goura victoria.
A co do tego pędziwiatra... O ile dobrze pamiętam, było to z galerii Onetu. Młode flamingi w Hiiszpanii...
Bocianobabka
Danuśka napisał:
A co do tego pędziwiatra... O ile dobrze pamiętam, było to z galerii Onetu. Młode flamingi w Hiiszpanii...
Pierwszej odpowiedzi wtedy udzieliła Blu, według której był to rozpędzony lotniarz
Potem Ty, Danusiu, wyciągnęłaś wniosek z jego karnacji, że jest to bociek, który wpadł do błota, tylko kuperek mu się nie zbrudził
No i był mały kłopot, bo nasza forumowiczka z Czech nie rozumiała, co to "lotniarz" i "karnacja" i trzeba było jej to przetłumaczyć
Ale nikt wtedy nie zgadł i Urszulka musiała sama podać prawidłową odpowiedź
Bocianobabka
Na afrykańskiej skale przycupnęła sobie rodzinka:
Ciekawostką jest, że ma ona zupełnie inne zwyczaje, niż cała reszta krewniaków. A o tych zwyczajach mówi drugi, przymiotnikowy człon nazwy!
Ostatnio edytowany przez Danuśka (2007-01-18 10:35:35)
Bocian
Ja jeszcze nawiąże do mojej pędzącej zagadki. Widzę, że młody flaming przypadł Wam do gustu i pamiętacie tę fotkę z poprzedniego forum. Gratuluję. MIKI pierwsza powiadomiła mnie przez PW, co to jest za okaz. Pomysł dania takiej zagadki wypłynął od Tanji. Szkoda tylko, że więcej młodszych stażem forumowiczów nie pokusiło się na odgadywanie
Bocian
Przy szukaniu odpowiedzi na zagadkę Danusi,towarzyszyć Wam będzie
Ostatnio edytowany przez tanja (2007-01-18 09:37:31)