Bocianek
Urszula! to jest niesprawiedliwe!! Ty masz jakiś super komputer ,czy jak?? ja tez powiekszam i zadnego napisu nie ma!!! Zdradz jak TY to robisz??
Bocian
Aska - powiększ nurnika Danusi i na dole spójrz na pasek zadań, co widzisz ... nurnik.jpg ...
Bocianek
nie jestem specem ale taki szary,niepozorny ptaszek to moze slowik
A odnosnie napisu na pasku to jest!!!! nawet dwa ! u gory na fotosiku też!
Bocianobabka
Pierwsze skojarzenie: pani kos lub młody kos.
Bocian
Danuśka, bardzo dobrze - to jest samica kosa, może być nawet z Ustronia. Bluebla, zdjęcia trafione, szkoda tylko, że z daleka
Nad gniazdkiem zastanowie się jutro, ale czy tam jest jajko czy kawałek żołędzia? No i mamy problem
Bocianobabka
W gniazdku jest na pewno żołądź, co nam daje pogląd o jego wielkości.
Tego typu gniazdo może należeć do skowronkowatych, pliszkowarych, drozdowatych lub łuszczaków.
Bocian
Przeglądałam ptasie gniazdka i szczerze mówiąc nie widziałam gniazdka, które by było takie świeżutkie, zielone i tak dobrze ułożone. Nie ma tu żadnej suchości, żadnego piórka, jest tylko kawałek żołędzia. Może to być gniazdko sztuczne, zrobione przez człowieka, czyli tzw. atrapa.
W podobnym gniazdku może mieszkać kos, kopciuszek, piecuszek, skowronek lub pliszka.
Jeśli chodzi o moja zagadkę o gniazdku, to jestem Wam winna wyjaśnienie.
Oczywiście to nie jest żadne gniazdko. To po prostu pomysł dzieciaków, by sobie z trawy zbudować gniazdka. Ja nic dzieciom nie sugerowałam, jakoś samo tak przyszło im to do głowy.
Cóż dzieci mieszkające nad morzem mogą sobie z piasku zamki budować. A dzieci mieszkające w górach nad rzeką potrafią z trawy i wody (z Wisły) zbudować gniazdka.
Oto te piękne dzieła:
Mam nadzieję, że wybaczycie mi ten żart.
To pomysł dzieciaków mnie zainspirował do tego.
Bocian
Bluebla, tak się domyślałam, ale niech się dzieci cieszą, że w tych gniazdkach mogłyby zamieszkać ptaszki
A teraz nie ma lekko, już na poważnie
Czyj to dziób?
Bocianobabka
W pierwszej chwili pomyślałam o sójce, bo kolory pasują ale nie, nie ten kształt dzioba.
Dzięcioł pstry wielki??????
Bocian
Brawo Danuśka, jesteś Wielka. Był to rzeczywiscie dziób dzięcioła.
Źródła na razie nie podam, bo może jeszcze skorzystam.
Danusia gratulacje
Bocianobabka
To jest wróbelek: http://photogallery.canberrabirds.org.a … e_Dabb.jpg
To jest mazurek: http://images.google.com/imgres?imgurl= … n%26sa%3DN
A kto to jest?
Uwaga! Ponieważ ta zagadka to łatwizna, więc jest przeznaczona dla wszystkich, z wyjątkiem Urszuli oraz MIKI, które nie muszą główkować nad tym ptaszkiem bo rozpoznają go od razu!
Skoro to zagadka dla laików w tej dziedzinie to spróbuję się z nią zmierzyć.
Przyznam się szczerze, że posłużyłam się niedawno zakupioną książką pt. :Jaki to ptak?" (autor Barthel).
Na mój gust, porownując obrazek Danuski z obrazkiem w książce, wychodzi na to, że ten ptak nazywa się potrzos (Emberiza Schoeniclus)
Czy tak?