To jest kontynuacja wątku ---> http://www.podbociankiem.pun.pl/viewtopic.php?id=190
Bocian
Bocian
Tanja, Twój niedzielny okaz jest bardzo ciekawy
Czy to jest rodzina kurowate? Może coś z kuropatwy?
Bocian
Urszulko.Ten ptaszek pochodzi z przeciwnej rodziny.
Gatunek ten objęty jest międzynarodową ochroną. W 1950r. w naturze żyło zaledwie 25 sztuk tych ptaków.
Występuje wyłącznie w jednym miejscu na Ziemi (oprócz ZOO).
Bocianek
z pewnościa jest to jakaś geś!! ale jaka???
Bocian
Asiu-tak.
Rodzina:kaczkowate
Podrodzina:gęsi
Plemię:gęśce i tu podpowiedź. Są 4-rodzaje,ale nie Anser.
Bocian
Tanju, na Twoim zdjęciu nie widać specjalnie nóżek i to mnie zmyliło.
Po podpowiedzi pewnie jest to gęś hawajska
Bocian
TAK Urszulko -to gęś hawajska (bernikla hawajska) (Branta sandvicensis) zwana lokalnie Ne-ne.
Posiada zredukowane błony pławne,co jest wynikiem głównie lądowego trybu życia. Gnieździ się w zagłębieniach terenu na stokach górskich.Występuje wyłącznie na Hawajach.
Jedyną drogą ich uratowania przed całkowitą zagładą była hodowla w zamkniętych ośrodkach.
W 1952r. na farmie Slimbridge w Anglii udało się po raz pierwszy odchować 9 młodych gęsi. Od tego czasu dzięki intensywnej pracy hodowlanej wielu ośrodków w Stanach Zjednoczonych, Anglii i Europie Zachodniej udało się zwiększyć liczebność tego gatunku (z 25 sztuk w 1950r.) do ponad 1000 sztuk, co umożliwiło ponowne wprowadzenie gęsi hawajskich do ich naturalnego siedliska w utworzonych rezerwatach.
http://www.zoo.wroclaw.pl/zwierzeta/pta … ajska.html
Bocian
Bocianobabka
Turako fioletowy (Musophaga violacea)
Turako fioletowy (Musophaga violacea): ptaki te pochodzą z zachodniej Afryki (Gambia, Nigeria, Senegal), gdzie zamieszkują rzadkie lasy, czasem podmiejskie parki, zarośla wzdłuż strumieni. Budują gniazda z gałązek i patyczków, przypominające budowle gołebi. W zniesieniu 2 jaja, wysiadywane przez oboje rodziców. Odżywiają się głównie owocami, jagodami i nasionami. Ich wielkim przysmakiem są figi.
Bocian
Tak Danusiu-to Turako fioletowy z wrocławskiego ZOO.Brawo.
Chcę dodać,że jeszcze niedawno ptak ten był zaliczany do rzędu: kukułkowe.Teraz jest nowy rząd:turakowate, bananojady (Musophagidae).
http://www.zoo.wroclaw.pl/zwierzeta/pta … etowy.html
Pozwolę sobie na małą dygresję w tym wątku.
paela napisał:
Blu, na te Twoje, przyprawiające o ból głowy zagadki najlepsza jest aspiryna! Ja już zdecydowanie wole przyrodnicze!
Skoro wolisz Paelu, to będziesz miała.
Dla Paeli i wszystkich spragnionych zagadek przyrodniczych - moje ptasie zagadki:
Mam nadzieję, że na jakiś czas Wam starczy.
Bocian
Ale świetne Blu...
Bez sprawdzania w internecie rozpoznaję (tak mi się wydaje ) n/w ptaki z I-kadru:
dzięcioł średni,jaskółka (ale nie wiem na razie jaka-jest ich kilka gatunków),kawka,kruk,gęsi(gęgawy?),łabędź niemy,pingwin,być może sowa (uszatka?) i jakiś gatunek wrony.
A inne muszę już posprawdzać lub poszukać.
Bociek
Z trzeciego zdjęcia zauważyłam - bociana, pawia, wrone, kruka, jastrzębia, sowy, dzięcioł, sikorka, pingwiny,kura, gołąb, wróbel, dudek, jaskółka, gil, gawron, sikorka