9 wrze¶nia mia³am spotkanie z (wielodzietn±) rodzink± wiewiórek:
Zdjêcia s± niewyra¼ne, bo wiewióreczki by³y bardzo ruchliwe (a mój aparat jest marny).
Bociek
Dwa lata temu na prze³omie czerwca i lipca niespodziewanie córka zauwa¿y³a wiewiórkê na drzewie wi¶ni.
Codziennie prowadzili¶my jej obserwacjê.Od¿ywia³a siê szyszkami i na przemian wi¶niami. Ogryza³a mi±sz wi¶ni, a pestki wyrzuca³a. Szyszki natomiast odgryza³a na koñcach ga³±zek, siada³a na ga³êzi w pobli¿u pnia i odgryza³a ³uski od nasady a¿ do czubka.Przebywa³a u nas ok. miesi±ca. Wybudowa³a w tym czasie dwa gniazda. By³a do¶æ ¶mia³a, jednak po czterech miesi±cach zniknê³a i wiêcej siê ju¿ nie pokaza³a.
Szkoda.
Pozdrawiam.
Bociek
U mnie wiewiórka zrobi³a sobie gniazdo pod dachem naszego bloku i zawsze przychodzi³a na balkon bo tam jej zostawiali¶my okruszki szczególnie zim±. Mieli¶my raz z ni± tak± przygodê wysypywa³em jej orzechy i bra³a w ³apki siada³a na balustradzie balkonu i chcia³a je roz³upaæ i zawsze ten orzech jej spad³ bo ja mieszkam na II piêtrze, i pierwwszy raz widzia³am jak tupie ze z³o¶ci nó¿kami. A raz to nawet wesz³a nam do mieszkania, ale by³a tak wystraszona, ¿e przelecia³ przez trzy pokoje a¿ natrafi³a na balkon i fru i ju¿ jej nie by³o. Ale potem znale¼li¶my j± nie¿yw±
Oto wiewiórka spaceruj±ca sobie w¶ród ludzi w parku nad Tamiz±.
Nieco ró¿ni siê od tych, które widzia³am w Ustroniu.
Bocian
Blu... jest to wiewiórka szara (Sciurus carolinensis) nieco wiêksza od wiewiórki pospolitej,wprowadzona na obszar Wysp Brytyjskich zza oceanu - ze wschodniej czê¶ci Kanady lub Stanów Zjednoczonych.
Wiewiórka z Anglii
Ostatnio edytowany przez tanja (2007-10-03 10:09:00)