Bociuś
Myślę, że sałatki są dobrym polem do popisu dla osób, które umieją i trochę mniej umieją gotować Sałatki można robić właściwie ze wszystkiego. Zachęcam do podzielenia się pomysłami
A oto mój dzisiejszy przepis:
por - białą część pokroić i posolić, zostawić na pół godziny
puszka kukurydzy
2 jajka ugotowane na twardo
2 jabłka - najlepiej kwaśne
4 łyżki majonezu
Wszystko pokroić, wymieszać. Dodałam jeszcze pieprz ziołowy i paprykę w proszku - chociaż niejest to konieczne. Smacznego
Offline
Bocianobabka
Z dedykacją dla Miki - SAŁATKA GYROS.
(Sałatka robi furorę wśród moich znajomych, przepis dostałam od koleżanki z pracy.)
Filet z kurczaka lub indyka kroimy na wąziutkie paseczki. Przyprawę "Gyros"mieszamy z oliwą, zamaczamy w tym mięso, zostawiamy na kilka godzin.
Gdy mięso jest już zmacerowane, wrzucamy je na gorący olej (najlepiej również oliwę, niekoniecznie tłoczoną na zimno, doskonale nadaje sie do tego ta z wytłoków), krótko smażymy, tak aby nie zrobiła nam się twarda podeszwa!
Podsmażone mięso odkładamy do wystygnięcia. W tym czasie siekamy kapustę pekińską w paseczki, a cebulę czerwoną i ogórki konserwowe w kosteczkę (kosteczka cebuli oczywiście drobniejsza!).
Do dużej, najlepiej przezroczystej miski (chodzi o efekt wizualny) wkładamy warstwami:
Mięso, na to cebula, na to korniszony, na koniec kapusta.
Przygotowujemy sos:
Mieszamy dobry majonez (ja używam Winiar lub Kieleckiego, bo Hellmans Babuni bardzo się ostatnio zepsuł smakowo) z pikantym keczupem (bardzo dobry z Pudliszek), tak aby uzyskać ładny różowy kolor.
Uzyskanym w ten sposób sosem zalewamy sałatkę, zostawiamy do "przegryzienia" na kilka godzin.
Praktyczna rada - można przygotowac sobie mięso w maceracie wieczorem, sałatkę zrobić rano, a na kolację w doborowym gronie będzie w sam raz!
Acha, i nie pytajcie mnie o dokładne proporcje, bo jak zwykle robie wszystko na oko!
Po prostu każda warstwa powinna być dobrze przykryta, oczywiście z przewagą mięsa i kapusty.
Życzę smacznego!
Offline
Bocianobabka
Sałatka urologiczna.
W kręgu moich przyjaciół tatrzańskich, także na Śląsku, znana jest pod właśnie taką, niecodzienną nazwą. Nie pamiętam już, kto z moich przyjaciół wymyślił tę nazwę. A wzięła się ona stąd, że na wizytację naszego profesora urologii oddziałowa z bloku operacyjnego przygotowała tąż sałatkę. Ja w czasie wizytacji nie byłam obecna, ale wszyscy tak zachwalali, że wzięłam przepis i na najbliższym spotkaniu z moimi tatrzańcami, w którymś z karkonoskich schronisk PTSM, zrobiłam ją bez próby, wzbudzając powszechny zachwyt.
Zaletą tej sałatki jest błyskawiczne przygotowanie. Można ją zaserwować niespodziewanym gościom, bo wszystkie składniki (no, może z wyjątkiem porów) mogą zawsze znaleźć się w domu.
Więc do dzieła! Układamy kolejno warstwami w salaterce:
1. Zawartość słoika z selerem firmy "Rolnik" (nie zamieniać, dostępne w sklepach bez kłopotu)
2. 150g szynki w paseczkach (plasterki szynki ułożone jeden na drugim kroimy w wąskie paseczki- pamiętam, jak jeden z kolegów kroił każdy plasterek oddzielnie )
3. Zawartość puszki kukurydzy (bez sosu)
4. 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na talarki
5. Zawartość puszki z krążkami ananasa (bez soku), pokrojonymi na cząstki
Całość zalewamy
6. 200 ml zwykłej śmietany wymieszane z 200ml "majonezu babuni"
Na wierzch dajemy
7. białe części 3 średnich porów pokrojonych w talarki i rozczapierzone na pierścionki.
Koniec. 10 - 15 minut roboty! Nie dodajemy żadnych przypraw!!!
W wariancie wegetariańskim zamiast szynki dajemy żółty ser.
Ostatnio edytowany przez Danuśka (2006-10-16 08:32:44)
Offline
Bocianek
macie może pomysł na malutkie przekąski? moze tez koreczki na elegancie przyjęcię? Bardzo proszę o podpowiedz!
Offline
Bociek
Sałatka śledziowa
Przygotowujemy średnie 4 ziemniaki, 4 buraczki, 4 marchewki, 3 jabłka, 3 cebulki, 3 jajka 3 płaty śledziowe marynowane
ziemniaki, buraczki, marchewkę gotujemy
Bierzemy salaterk przeźroczystą i kładziemy warstwamina samo dno kroimy w kostkę śledzie dodajemy cebulkę i też kroimy w kostkę dodajemy 4łyżki oliwy
następnie warstwami potarte na dużych oczkach ziemniaki, buraczki (trochę posolić) jabłka, na końcu marchewkę.
Potem położyć majonez i na wierzch pokroić jajeczka drobno., troszeczkę posolić i popieprzyć - włożyć do lodówki , przeczekać malutki okresik i jeść - smacznego
Ostatnio edytowany przez Maryla (2006-10-17 11:12:52)
Offline
Bociuś
Marylko uwielbiam tą sałatkę! W Białymstoku ona nazywa się "szuba". Dodam tylko, że śledzie trzeba wczesniej wymoczyć
Offline
Bociek
Jeszcze mam wypróbowany przez mojego męża przepis na śledzia z cebulką i majerankiem
5 śledzi marynowanych
4 cebulki czerwone
przyprawa knorra w płynie
majeranek
No więc bierzemy 5 płatów śledzi marynowanych, obciągamy ze skórki, kroimy w kostkę - odkładamy
następnie bierzemy 4 cebulki czerwone obieramy je siekamy w drobną kostkę i (jeszcze musi być przyprawa maggi w płynie koniecznie knorra) , majeranek
układamy w salaterce warstwami
śledzie na wierzch cebulkę, żeby śledzie były zakryte tą cebulką, potem przyprawną knorra i majeranek też dosyć tyle aby cebulka była zakryta i tak po kolei, aż salaterka będzie pełna - smacznego
Offline
Bocianek
Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem:
saszetka ugotowanego ryżu,puszka tunczyka w sosie wlasnym (sos odcedzic)
puszka kukurydzy (odcedzić) , 2 jajka na twardo drobno pokrojone,sól,pieprz,majonez i gotowe!!
Offline
Śledzie pod pierzynką:
Śledzie (matiasy) pokroić w kostkę i ułożyć na dnie naczynia (najlepiej szklanego), następną warstwą będzie drobno pokrojona cebulka, sól, pieprz, przesmarować majonezem, następnie ugotowane (w mundurkach), obrane i starte na tarce (drobne oczka) ziemniaczki, potem również wcześniej ugotowaną i startą (też na drobnych oczkach) marchewkę, przesmarować majonezem, ostatnią warstwą będą ugotowane na twardo jajka, również starte na tarce na drobnych oczkach, na samym końcu sól i pieprz.
Jeśli ktoś lubi, może dodać więcej majonezu (ja stosuję babuni).
Dodam, że ogólnie nie lubię śledzi, natomiast te bardzo mi smakują. Nauczyłam się je przyrządzać od mojego Jacunia i zaraziłam już całą rodzinę Na każdej imprezie zawsze są śledzie pod pierzynką
Życzę smacznego!
Offline
Bociuś
No i sałatka szybka i prosta
ser żółty
ogórki kiszone
ogórek zielony
pieczarki ugotowane
przyprawy, majonez
wszystko pokroić w kostkę (ser i ogórki kiszone w dużą kostkę), wymieszać z majonezem i przyprawami
Smacznego !!
Offline
Bociuś
Wielka improwizacja
- filet z kurczaka
- makaron (w zależności od upodobań, ja zużyłam rurki spaghetti pozostałe po obiedzie, pokrojone na mniej więcej 3-centymetrowe odcinki)
- kukurydza
- groszek
- seler marynowany
- czerwona fasolka
- majonez
- śmietana
- przyprawy
Filet pokroić na średniej wielkości kostki, obtoczyć w przyprawie do kurczaka lub grillowej i wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Podsmażyć i odsączyć z tłuszczu, najlepiej wykładając na papierowy ręcznik. Odstawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać ugotowany al dente makaron, kukurydzę, groszek, czerwoną fasolkę i seler. Dodać majonez oraz śmietanę i wymieszać wszystkie składniki. Na końcu dodać kurczaka, całość ponownie wymieszać i zostawić do "przegryzienia"
Moja mała rada: nie warto oszczędzać na groszku, czerwonej fasolce i kukurydzy. Tańsze zwykle okazują się mączyste, twarde bądź gorzkie i mogą zepsuć smak sałatki.
Dlaczego "Wielka improwizacja"? W akcje desperacji postanowiłam wrzucić do miski wszystkie składniki, jakie miałam pod ręką Goście i rodzina byli zachwyceni Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do smaku
Pozdrawiam
Offline
Bociuś
Sałatka z kurczaka wędzonego
- kurczak wędzony
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- majonez
- pieprz
Zdjąć mięso z kurczaka pokroić na kawałki;
Ananasa pokroić w kostkę;
Wszystko wymieszać i doprawić.
Pychotka
Smacznego
Offline
Bocianobabka
Sałatka onki przypomniała mi o sałatce, którą często robię.
Ja z kolei używam kurczaka pieczonego, można wykorzystać resztki z obiadu.
Kurczaka kroję w kosteczkę, dodaję ugotowane na twardo i również "skostkowane" jajka, posiekana cebulkę - może być zielona. Ważnym elementem jest pokrojony kiszony ogórek. Można, ale nie trzeba dodać konserwową kukurydzę.
Wszystko doprawiamy sola, pieprzem i majonezem.
Proporcje - jak zwykle w moich "pseudoprzepisach" - na oko!
Offline