Bocianek
Urszula! to jest niesprawiedliwe!! Ty masz jaki¶ super komputer ,czy jak?? ja tez powiekszam i zadnego napisu nie ma!!! Zdradz jak TY to robisz??
Bocian
Aska - powiêksz nurnika Danusi i na dole spójrz na pasek zadañ, co widzisz ... nurnik.jpg ...
Bocianek
nie jestem specem ale taki szary,niepozorny ptaszek to moze slowik
A odnosnie napisu na pasku to jest!!!! nawet dwa ! u gory na fotosiku te¿!
Bocianobabka
Pierwsze skojarzenie: pani kos lub m³ody kos.
Bocian
Danu¶ka, bardzo dobrze - to jest samica kosa, mo¿e byæ nawet z Ustronia. Bluebla, zdjêcia trafione, szkoda tylko, ¿e z daleka
Nad gniazdkiem zastanowie siê jutro, ale czy tam jest jajko czy kawa³ek ¿o³êdzia? No i mamy problem
Bocianobabka
W gniazdku jest na pewno ¿o³±d¼, co nam daje pogl±d o jego wielko¶ci.
Tego typu gniazdo mo¿e nale¿eæ do skowronkowatych, pliszkowarych, drozdowatych lub ³uszczaków.
Bocian
Przegl±da³am ptasie gniazdka i szczerze mówi±c nie widzia³am gniazdka, które by by³o takie ¶wie¿utkie, zielone i tak dobrze u³o¿one. Nie ma tu ¿adnej sucho¶ci, ¿adnego piórka, jest tylko kawa³ek ¿o³êdzia. Mo¿e to byæ gniazdko sztuczne, zrobione przez cz³owieka, czyli tzw. atrapa.
W podobnym gniazdku mo¿e mieszkaæ kos, kopciuszek, piecuszek, skowronek lub pliszka.
Je¶li chodzi o moja zagadkê o gniazdku, to jestem Wam winna wyja¶nienie.
Oczywi¶cie to nie jest ¿adne gniazdko. To po prostu pomys³ dzieciaków, by sobie z trawy zbudowaæ gniazdka. Ja nic dzieciom nie sugerowa³am, jako¶ samo tak przysz³o im to do g³owy.
Có¿ dzieci mieszkaj±ce nad morzem mog± sobie z piasku zamki budowaæ. A dzieci mieszkaj±ce w górach nad rzek± potrafi± z trawy i wody (z Wis³y) zbudowaæ gniazdka.
Oto te piêkne dzie³a:
Mam nadziejê, ¿e wybaczycie mi ten ¿art.
To pomys³ dzieciaków mnie zainspirowa³ do tego.
Bocian
Bluebla, tak siê domy¶la³am, ale niech siê dzieci ciesz±, ¿e w tych gniazdkach mog³yby zamieszkaæ ptaszki
A teraz nie ma lekko, ju¿ na powa¿nie
Czyj to dziób?
Bocianobabka
W pierwszej chwili pomy¶la³am o sójce, bo kolory pasuj± ale nie, nie ten kszta³t dzioba.
Dziêcio³ pstry wielki??????
Bocian
Brawo Danu¶ka, jeste¶ Wielka. By³ to rzeczywiscie dziób dziêcio³a.
¬ród³a na razie nie podam, bo mo¿e jeszcze skorzystam.
Danusia gratulacje
Bocianobabka
To jest wróbelek: http://photogallery.canberrabirds.org.a … e_Dabb.jpg
To jest mazurek: http://images.google.com/imgres?imgurl= … n%26sa%3DN
A kto to jest?
Uwaga! Poniewa¿ ta zagadka to ³atwizna, wiêc jest przeznaczona dla wszystkich, z wyj±tkiem Urszuli oraz MIKI, które nie musz± g³ówkowaæ nad tym ptaszkiem bo rozpoznaj± go od razu!
Skoro to zagadka dla laików w tej dziedzinie to spróbujê siê z ni± zmierzyæ.
Przyznam siê szczerze, ¿e pos³u¿y³am siê niedawno zakupion± ksi±¿k± pt. :Jaki to ptak?" (autor Barthel).
Na mój gust, porownuj±c obrazek Danuski z obrazkiem w ksi±¿ce, wychodzi na to, ¿e ten ptak nazywa siê potrzos (Emberiza Schoeniclus)
Czy tak?