Bociuś
Bocian
Luska - oj ukrywa się, ukrywa
CZAPLA
Bociuś
Bocian
Gdy powiększymy i się wytężymy, to zobaczymy
Bocianek
Moje sfatygowane oczy dostrzegly tam chyba dzieciola ,ale powiem szczerze ze wolałabym zeby tam siedział jakiś okazały osobnik,a najlepiej balwan!!!
Bocianobabka
Zakładając, że poszukiwany obiekt znajduje się w części centralnej kadru, widzę dzięcioła po prawej tronie pnia głównego. Coś może być na prawo od domniemanego dzięcioła. Przy odrobinie wyobrażni, można wypatrzeć też kawkę przy prawej krawdzi zdjęcia - ale to tylko układ gałęzi.
Bocian
Paskuda - na Twoim zdjęciu mogę zobaczyć nawet dwa okazy. Jeden - na środku zdjęcia, może to być dzięcioł podczas pracy (stukający w drzewo), a drugi, poniżej po prawej stronie pnia - myślałam, że to zamaskowana wiewiórka, ale są to przecież ptasie zagadki, więc odpada. Po namyśle, dodaję drugiego dzięcioła, odpoczywającego na gałęzi i dumającego - czy mnie ktoś wypatrzy?
Bocianobabka
Nie ma Evy, nie ma Sve, więc musimy sobie sami radzić i wymyślać fajne ptasie zagadki.
Na stronie http://www.johanhammar.com/default.htm natrafiłam dziś na taką oto kaczuszkę na czerwonych łapkach:
Co to za kaczuszka?
A podana strona jest ciekawa. Są na niej też nasze białowieskie żubry, fotografowane obiektywem obcokrajowca.
Bocianobabka
Ula! Niech ja skonam, gdzie to pisze na moim zdjęciu "nurnik"??? W kodzie fotosika tego nie było, specjalnie sprawdzałam!
Koniec świata!!!
Ja nie pisałam, że to z rodziny kaczek, tylko użyłam słowa pospolitego "kaczuszka", tak trochę dla zmyłki!
Bo to oczywiście jest nurnik, inaczej nurzyk białoskrzydły cepphus grylle.
Jest to ptaszek żyjący na skalistych wybrzeżach i małych wysepkach Skandynawii, Islandii, Irlandii i Szkocji (według mapki w Atlasie ptaków Europy Singera)
Bocian
Danusia, po powiększeniu Twojego zdjęcia, na dole na pasku pojawia się: nurnik.jpg - Rozmi ... (a więc nazwa zdjęcia). Nie szukajac nigdzie, można odczytać, że ta "kaczuszka" to nurnik. Ja dopiero później to zobaczyłam po obejrzeniu zdjęć wszystkich kaczek.
Bociuś
Danusia, ta strona ze zdjęciami jest wspaniała. Są tam przepiekne zdjęcia, potwierdzam Twoje słowa. Zdjęcia bocianów przy zachodzie słońca są przecudowne. Podobne przysłał mi kiedyś mój znajomy. Jeśli dostanę od niego zgodę, umieszczę je na forum.
Ostatnio edytowany przez figa (2006-09-22 16:13:26)