Oto moje dzisiejsze obserwacje ptaków. Kilka z nich jest ³atwych do zidentyfikowania, inne mo¿e mnie (szczególnie dwa). Prezentujê tu zdjêcia, chc±c poznaæ Wasze opinie:
Dodam, ¿e trudno siê obserwuje ptaki i trudno jest robiæ im zdjêcia, gdy siê chodzi z dzieciarni±, która co chwilê krzyczy: "Proszê pani±, tam jest jaki¶ ptak".
Oczywi¶cie dzieciaki chc± podej¶æ jak najbli¿ej i zanim ja ustawiê aparat, ptak odlatuje.
Bocianobabka
1.synogarlica (sierpówka)
2.pan kos
3.pan wróbelek
4.pan krzy¿ówka (te jasne nie wygl±daj± na jego harem, powinny byæ bardziej w br±zie - ???)
5.¶mieszka
6.???
Dziêkujê Danusiu za potwierdzenie. Dzieciarnia zosta³a wiêc prawid³owo przeze mnie poinformowana.
Ten pan krzy¿ówka to oprócz ¿onki chyba sobie jak±¶ wyblak³± kochankê przygrucha³.
A teraz jeszcze co¶. Fotki "latawców" na niebie.
Oczywi¶cie przy takiej jako¶ci zdjêæ nie sposób ptaków rozpoznaæ, ale powiem Wam, ¿e prezentowa³y siê przepiêknie na niebie. Wygl±da³o jakby ze sob± walczy³y w powietrzu, a mo¿e to jakie¶ zaloty by³y?
Obserwacji dokonali¶my o godzinie 11.20, czyli wtedy gdy odbywaj± siê pokazy lotów ptaków drapie¿nych. Tylko, ¿e sokolnicy wypuszczaj± ptaki pojedynczo, a to by³a para. Wiêc albo to by³y ca³kiem dzikie ptaki, albo jaki¶ ptak "zaczepia³" ptaka z sokolarni. Niestety nie zasta³am dzi¶ sokolników, by ich o to zapytaæ.
Bocianobabka
bluebla napisał:
Z obja¶nienia po prawej mo¿na wydedukowaæ, ¿e zagnie¼dzi³y siê tam Cattle Egrets, czyli po polsku Czaple z³otawe (czapelka, czapelka z³otawa) (Bubulcus ibis syn. Ardeola ibis).
Bardzo interesuj±cy sublokatorzy
Bocian
Co to za ptaszek?Widzia³am go w £odzi k/Selgrosu,jak biega³ sobie po trawniku.Jednak moja fotka jest niewyra¼na,a ptaszek malutki-wiêc korzystam z otrzymanego mailem za³±cznika.Jakie¿ by³o moje zdziwienie,jak rozpozna³am poszukiwanego przeze mnie ptaszka
Przy okazji przypominam o mojej ptasiej zagadce>> z 10-czerwca.
Bociek
Tanju a to nie czasem sroczka
A je¶li chodzi o zagadkê to mo¿e by¶ troszeczkê podpowiedzia³a, bo ja ju¿ próbowa³am szukaæ, ale nie mogê nigdzie znale¼æ
Bociek
Tanju, to pliszka siwa.
Bocian
Alinko stokrotne dziêki.Rzeczywi¶cie TAK-to pliszka.
Proszê o pomoc w rozszyfrowaniu, co to za kaczka:
Mam jeszcze w±tpliwo¶æ w identyfikacji tej gêsi stoj±cej na brzegu:
Niestety nie widaæ na zdjêciu g³owy i dzioba, st±d ten problem. Ró¿owe nogi oraz ubarwienie mog± wskazywaæ na gêgawê b±d¼ gê¶ krótkodziob±. A mo¿e to jeszcze jaka¶ inna gê¶?
Bociek
Na pierwszych dwóch zdjêciach to na stówê s± ³yski. (Fulica atra)
Na drugim kaczki krzy¿ówki , i Bernikla kanadyjska.
A ta gê¶ to chyba Gêsiówka egipska.
(Jasiu mówi)
Piêknie dziêkujê (Jasiowi) za zidentyfikowanie "moich" ptaszorów.
Kolejna pro¶ba do forumowiczów - jakiego ptaszka widzia³am dzi¶ na spacerze nad Wis³±?
Bociek
Ten ptaszek znad Wis³y to, ¦wiergotek drzewny (Anthus trivialis)
To nie jest ¶wiergotek, tylko raczej drozd ¶piewak (ma plamki na brzuchu, a nie kreskowanie)
Ostatnio edytowany przez Wiktoria (2007-09-14 19:29:26)
Bocian