Proponuję tutaj wklejać zdjęcia oraz opisy napotkanych ptaków i innych zwierzaków.
Wiem, że na forum są osoby, które dość dobrze się znają na ptakach oraz innych zwierzętach i z pewnością pomogą nam je rozszyfrować.
W wątkach z zagadkami proszę wklejać, tylko takie zagadki, na które ich autorzy znają odpowiedź.
A tu można pytać i pobierać nauki
Ja dziś widziałam gołąbka, ale nie takiego jak zwykle.
Ten miał smukłą szyję, był czarnego koloru, a od spodu ogona był biały.
A tutaj dziwna fotka. ale zapewniam to jest właśnie on w locie
Bocian
A ja teraz widzę wronę siwą
Woda w Wiśle jest u nas ostatnio tak czysta, że stojąc na moście można obserwować pływające w niej ryby. Oto moja obserwacja z dnia wczorajszego:
Oczywiście nie wiem, co to za rybka.
Bociek
Może to okoń - ta rybka ?
Dziś wspólnie z MIKI_KRAKOW byłyśmy na tym samym moście obserwując te rybki.
Był tam pewien pan, ktory objaśnił nam, że to nie może byc okoń, bo to jest rzeka.
No cóż, okazało się, że jest to zwykły pstrąg.
A ja myślałam, że udało mi się zaobserwować coś niespotykanego.
Dodam, że tych pstrągów było tam pełno, no ale u nas to normalne.
Bociuś
to zdjęcie wkleiłam do wątku o kaczkach, bo faktycznie są na tym zdjęciu. Zostałam poproszona o przeniesienie go do wątku "Blaszkodziobe", co też i uczyniłam. Ale przyglądając się temu zdjęciu w zasadzie rzucają się w oczy inne ptaki, tylko nie wiem co to za ptaki. Ja powiedziałabym że to kormorany, ale nie jestem pewna. Czy ktoś może wie????
Zdjęcie zostało zrobione w czasie marcowych roztopów w ubiegłym roku na terenie Mazowieckiego Parku Krajobrazowego.
Bocian
Iwona-porównując Twoje ptaki ze zdjęciami w Internecie,wygląda mi na to,że są to kormorany.W ostatnim czasie ich przybyło w Polsce i rybacy skarżą się,że wyjadają im ryby.Ale może jeszcze ktoś się wypowie,abyśmy były pewne.
Bocian
Na zdjęciu Iwonami są rzeczywiście kormorany. Bardzo ładna fotka
Kormorany to rząd pełnopłetwe-wiosłonogie, rodzina kormoranowate
Bocianobabka
Moja pierwsza myśl: orzechówka nucifraga caryocatactes.......
A może to tylko zwykła siwa wrona...
Ostatnio edytowany przez Danuśka (2006-10-26 03:49:29)
Bocian
Orzechówka jest brązowa i ma liczne białe plamy. Po powiększeniu zdjęcia, tych białych plamek w niewielkim stopniu można się właściwie dopatrzyć. Iwonko, może sama pamiętasz więcej szczegółów.
Myślę jednak, że to może być orzechówka - rodzina krukowate
Bociuś
Kochane moje, modrzew jest bardzo wysoki i tylko dzięki zoomowi udało się zrobić takie zdjęcie, nie mogę podać żadnych szczegółów niestety... Dodaję link do tego samego zdjęcia w Pix Nofrag, tam pokazuje się lepsze niż w fotosiku a gdy już będziecie pewne co to za ptak to oczywiście usunę ten post.
Ostatnio edytowany przez Iwonami (2006-10-26 19:31:06)
Bocian
Mam pytanie.Na Animal Planet tylko uslyszalam wczoraj w nocy "sęp indyczy",ale nie zdążyłam go zobaczyć.Nie mogę też znaleźć takiej nazwy w internecie(dając moją zagadkę z sępem,nie trafiłam na "indyka").Czyżbym żle usłyszała?A może chodziło o sępa indyjskiego?Czy ktoś pomoże mi odpowiedzieć na to pytanie - o jakiego ptaka chodziło?