Bocianobabka
To jest kontynuacja wątku ==> http://podbociankiem.pun.pl/viewtopic.php?id=346
Bocianobabka
Aktualny alfabetyczny spis rozwiązań wszystkich zoologicznych zagadek po zakończeniu części 10 zamieszczony jest tu: http://podbociankiem.pun.pl/viewtopic.p … 4801#p4801
Bocianobabka
Bocianobabka
Danusiu, czy to koralowiec z gatunku Sarcophyton?
Bocianobabka
MIKI_KRAKOW napisał:
Danusiu, czy to koralowiec z gatunku Sarcophyton?
Hmmmm.... Ja tam nie wiem, co to za koralowce są po bokach.
Zagadka dotyczy tych dwóch dużych węży w centralnej części fotografii...
Bocian
Danusiu,czy to jakiś jamochłon?
Bocian
Danusiu fajna i ciekawa fotka. Dwa węże? a może kilka mniejszych stworków (jeszcze oczywiście nie zidentyfikowanych), które razem wyglądają jak dwa duże węże. Nawet widzę gdzie mają przód, a gdzie tył. Dzisiaj jest 1 kwietnia, więc wszystko możliwe
Bocian
Urszulko-ja widzę 1-stworzenie bezszkieletowe,odwrócone otworem gębowym do góry.Falowane brzegi wyglądające,jak węże ,to nic innego jak "falbanka" utworzona z tkanki.Jet takie stworzenie morskie,ale nie pamiętam,czy to z jamochłonów,gąbek,ameb,czy innego rodzaju.Porusza się w wodzie falując.Musimy poczekać na podpowiedź Danusi.
Bocianobabka
A może to potwór z Loch Ness, zwany pieszczotliwie Nessie, który urwał się ze swojego jeziorka na pełne morze i tam się rozmnożył?
W każdym razie ja też czekam na podpowiedź po północy
Bocianobabka
tanja napisał:
ja widzę 1-stworzenie bezszkieletowe,odwrócone otworem gębowym do góry.Falowane brzegi wyglądające,jak węże ,to nic innego jak "falbanka" utworzona z tkanki.
Taniu!!!!! Genialnie!!!!! Wielkie brawa i już masz plusika!!!
Bo to z wężami nie ma tyle wspólnego ile ja z kosmitami!!! Wpatrujcie się dalej w to zdjęcie a wypatrzycie jeszcze coś wiecej!
Bocianobabka
Danuśka napisał:
Bo to z wężami nie ma tyle wspólnego ile ja z kosmitami!!! Wpatrujcie się dalej w to zdjęcie a wypatrzycie jeszcze coś wiecej!
Danusiu, Przydacznia olbrzymia (Tridacna gigas) – największy małż świata?
Bocianobabka
Oczywiście, MIKI!!!
Największy małż, o którym opowiadano legendy, że łapie nurków za nogi!!! Ale to ponoć nieprawda, bo ona nigdy całkiem nie zaciska muszli.
Może ważyć nawet 200 kilogramów!!!!
Bocianobabka
Fakt, lekko, łatwo i przyjemnie
Ta potargana ślicznotka to Guziec (Phacochoerus africanus).
Bocian
MIKI, a teraz z lekkością i przyjemnością