Bocianek
Taka oto rzeczka przep³ywa oko³o 300 metrów od mojego domu. By³am tam latem i nic nie wskazywa³o na zmiany.
Dzisiaj syn wybra³ siê tam po ga³a¿ki jab³oni (nad rzeczka ro¶nie stary sad) dla szynszyli i oto co zasta³!!
Wykopane g³êbokie tunele
I tama !!
JUtro wybiorê siê tam osobi¶ciê aby na w³asne oczka zobaczyæ tamê bobrów, których nigdy tu nie by³o.
A tak po¶wiêci³ siê mój syn aby zrobiæ te fotki.
Bocianek
zdjêcie pochodzi z www.salamandra.org.pl
ja i bobry mieszkamy w Gorach Swietokrzyskich :haha: i mam nadziejê ze uda mi siê je zobaczyæ na ¿ywo!
Zapraszam chêtnych!
Ostatnio edytowany przez aska (2006-11-24 16:15:52)
Bocianobabka
. Kilka lat temu kolega z Nieporêtu ¶ci±gn±³ moj± paczkê "tatrzañców" na wizytê u siebie w³a¶nie pod has³em "bobry". My¶leli¶my, ¿e trochê ¶ciemnia i szuka pretekstu do zaproszenia nas, bo nigdy nie je¼dzili¶my ca³± band± na nizinne eskapady.
Okaza³o siê jednak, ¿e nie wciska³ nam kitu! W Nieporêcie na Kanale ¯erañskim by³y najprawdziwsze bobry!!!! Poszli¶my tam w lipcowy wieczór. Na brzegu by³o dok³adnie tak, jak na zdjêciach syna Asi (za wyj±tkiem tamy). Potem zaczaili¶my siê cichuteñko i czekali¶my. W koñcu pojawi³y siê najprawdziwsze na ¶wiecie bobry!!! P³ywa³y sobie cichutko z ga³±zkami w pyszczkach. Super!!!
Bocianek
http://www.salamandra.org.pl/magazyn/b18a07.html z uwagi na bliskie sasiedztwo szukam informacji o bobrach
Bocianek
Bóbr doskonale p³ywa. W ¶redniowieczu traktowano go wrêcz jak rybê, st±d bobrze miêso mo¿na by³o je¶æ w okresie postu. Sam bóbr jest wegetarianinem - od¿ywia siê miêkkimi czê¶ciami ro¶lin (z lewej), podkradaj±c te¿ ziemniaki i buraki z pól. Jesieni± i zim± gryzoñ zjada ³yko i korê drzew li¶ciastych.
¿rodlo:National geographic
Bocianek
Dawno nie odwiedza³am "moich" bobrów.Czekam,az obeschnie b³otnista droga. bojê siê czy one nie zostan± przez ludzi przeploszone.Po obu stronach rzeczki rosn± czyjes sady i ju¿ niektore drzewa s± podgryzane. Rozmawialam kiedy¶ z pracownikami Swiêtokrzyskiego Parku Narodowego .Jak do tamtej pory nikt nie wiedzia³ o mieszkaj±cych w rzeczce bobrach,wynika z tego , ¿e przywedrowaly tu same a nie jak przypuszczalam,zostaly wpuszczone przez cz³owieka.Mam jednak nadziejê ,¿e w ludziach wzrosla ¶wiadomo¶æ a pracownicy nadle¶nictwa wezm± bobry pod opiekê,¿e pozostan± tu a ja bêde mogla je odwiedzac,robic fotki i pisaæ posty!
Bocian
Asku-Ty "polujesz" na swoje bobry aparatem,a w okolicach Bydgoszczy...
Czy dostan± zgodê na odstrza³ 40 bobrów
Do Urzêdu Wojewódzkiego w Bydgoszczy wp³yn±³ wniosek z Nadle¶nictwa Osie o zgodê na odstrza³ 40 bobrów. Dyrektor Wdeckiego Parku Krajobrazowego w Osiu twierdzi, ¿e odstrza³ nie zagrozi bobrom. Wniosek jest jeszcze rozpatrywany.
¬ród³o: Gazeta Pomorska
Bocianek
Jak odstrza³ mo¿e nie zagra¿ac bobrom??? U "moich" bobrow bylam w niedzielê , spia w norach pozatykanych galeziami.Woda przerwala ich tamê! a¿ zarwal siê brzeg rzeczki! Beda mia³y mase roboty z napraw±. Te¿ mam obawy co do ich przyszlosci bo widzê jakie spustoszenie potrafi± zrobic! Fotki umie¶cimy w pi±tek .
Bocianobabka
aska napisał:
Bóbr doskonale p³ywa. W ¶redniowieczu traktowano go wrêcz jak rybê, st±d bobrze miêso mo¿na by³o je¶æ w okresie postu.
Obi³o mi siê kiedy¶ o uszy, ¿e p³ywaj±cego bobra z ogonem a la rybia p³etwa w³a¶nie dlatego w ¶redniowieczu traktowano jako rybê, by móc go je¶æ w po¶cie, oficjalnie, bez grzechu!!! Tak oszukiwano, w "bia³ych rêkawiczkach" i ¶wiadomie, nakaz postu!!! Nie wynika³o to wcale z omy³kowego zaklasyfikowania go do rybek.