Bociuś
Kochani, na wakacjach byłam przejazdem w Opolu. Wraz z koleżankami wstąpiłyśmy do restauracji na obiad (jak to fajnie brzmi ). Zamówiłam zupę krem brokułowy. Bardzo mi smakował. Chodziła za mną ta zupa aż pół roku No i dziś jestem właśnie po obiadku. Wyszło całkiem nieźle. Chciałabym Was poczęstować zupą, ale wiadomo, że mogę tylko podzielić się przepisem
Oto i on:
Składniki:
Świeże brokuły (1 cały świeży lub opakowanie mrożonego)
ziemniaki (4-6 w zależności od wielkości)
Cebula (1 sztuka)
Masło (2-3 łyżki)
Czosnek (ile kto lubi... )
Bulion albo wywar warzywny
Śmietana (ok.pół szklanki)
Sól, pieprz do smaku
Imbir świeżo starty, lub w proszku
Na masełku zeszkliłam cebulkę i czosnek. Wstawiłam wodę w garnku i zaczęłam gotować warzywny wywar na skrzydełku. Dodałam marchewkę, piertuszkę, seler, zeszkloną cebulkę z czosnkiem. Wrzuciłam pokrojone ziemniaki i na końcu różyczki brokułów. Doprawiłam do smaku przyprawami. Na koniec obrałam skrzydełko i mięsko też znalazło się w garnku. Następnie oddzieliłam "rzadkie" od "gestego" i warzywa, mięso zmiksowałam. Połączyłam wszystko i krem już był gotowy.
Przepis zaczerpnęłam ze strony http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis17014.html. Ze mnie już taka kuchareczka, że bez przepisu ani rusz , a na tej stronce jest mnóstwo fajnych przepisów - POLECAM
Offline
Bocianobabka
Jak zupy, to zupy
Ode mnie przepis na smaczną zupkę dla wielbicieli CURRY
Przepis pochodzi z dziennika "Echo Krakowa", który w ubiegłym wieku był tu bardzo popularną gazetą.
W gazecie zupa ta miała nazwę "Zupa sudańska", ale nie wiem z jakiej przyczyny
Do 1 litra bulionu (używam rosołów wołowych Knorra) wrzucamy 3/4 zawartości małej puszki groszku konserwowego. Pozostały groszek odkładamy. Po zagotowaniu groszku w rosole przecieramy go przez sitko.
20 dkg cebuli kroimy w małą kostkę i szklimy na maśle.
20 dkg winnych (raczej słodkich i twardych) jabłek obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i trzemy na tarce, na tej stronie z dużymi oczkami. Dodajemy do zeszklonej cebuli, podlewamy nieco wodą i dusimy przez chwilę.
Do podduszonych jabłek z cebulą dodajemy 2 dkg (20 g) ulubionej odmiany curry. Niech się jeszcze poddusi to wszystko przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
Po tym czasie dodajemy 6 dkg mąki, całość mieszamy i powoli dolewamy bulion z przetartym groszkiem.
Zupę gotujemy jeszcze ok. 10 minut (ciągle mieszając!), do smaku dodajemy sól, pieprz i cukier, wsypujemy nieprzetarty, wcześniej odłożony groszek.
Teraz dodajemy zawartość dużego kubka śmietany 18% i mieszając doprowadzamy do "bąbelkowania" - uważamy, żeby nie zagotować, bo śmietana może się ściąć!
Z tej proporcji wychodzi ok. 2 litrów gęstej zupy. Można ją pewnie urozmaicić grzankami lub groszkiem ptysiowym, ale ja tego jeszcze nie próbowałam robić.
SMACZNEGO
Offline