Bocianobabka
Jak wklejaæ zdjêcia w posty?
Najpro¶ciej wkleja siê przez http://pix.nofrag.com/
1. klikasz "przegl±daj"
2. wyszukujesz w "moich obrazach" stosowne zdjêcie i klikasz na nie 2x
3. klikasz "upload"
4. kopiujesz przez "edycjê" linijkê zaczynaj±c± siê od [img]. Ona jest zwykle ostatnia, ale czasami co¶ tam jeszcze wchodzi i robi siê przedostatni±.
5. otwierasz okno z pisanym postem i wklejasz przez "edycjê". Koniec.
Nastêpne zdjêcie - zaczynasz od przegl±daj.
Z Nofraga zdjêcia s± du¿e. Pocz±tkowo nie lubi³am otwieraæ miniaturek, ale ju¿ mi to nie przeszkadza i teraz najczê¶ciej u¿ywam fotosika.
http://www.fotosik.pl/
1. klikasz "przegl±daj"
2. wyszukujesz w "moich obrazach" stosowne zdjêcie i klikasz na nie 2x
3. klikasz "dodaj"
4. kopiujesz przez "edycjê" linijkê "miniaturka na forum, zdjêcie otworzy siê w pe³nym rozmiarze"
5. otwierasz okno z pisanym postem i wklejasz przez "edycjê". Koniec.
Nastêpne zdjêcie - zaczynasz od "dodaj kolejne zdjêcie".
Uwaga! Zdjêcia z aparatu fotograficznego s± b. du¿e, zwykle ok. 2 MB i trzeba je zmniejszyæ. Najpro¶ciej jest przes³aæ je do siebie emailem, wtedy system je sam kompresuje. Wklejanie nieskompresowanych zdjêæ nie ma to sensu, bo nie mo¿na ich ogl±daæ na ekranie w ca³o¶ci. Pamiêtaj wiêc o kompresji zdjêcia!!! Je¶li u¿ywasz "fotosika", to sam system zapyta Ciê o to, jaki rozmiar zdjêcia sobie ¿yczysz.
Pamiêtaj, by zawsze sprawdziæ na podgl±dzie, jak siê uda³o, czy wszystko gra, a dopiero potem zatwierdziæ posta!
Powodzenia!
Ja pragnê dodaæ, by¶cie pamiêtali o prawach autorskich do wklejanych przez Was zdjêæ. Oczywi¶cie ze swoimi to ¿aden problem.
Dotyczy to zdjêæ, które pochodz± z ró¿nych stron w sieci. W takich przypadkach nale¿y zdjêcie podpisaæ lub podaæ odpowiedniego linka.
Bociu¶
Chcia³am poinformowaæ, ¿e o pix.nofrag czyta³am fragmenty postów z jakiego¶ forum francuskiego i tam pyta³ jaki¶ cz³owiek czy innym pix.nofrag te¿ nie dzia³a i odpisali mu ¿e pix.nofrag nie bêdzie ("non plus") czyli siê skoñczy³o.
By³ tam podany inny adres strony do wklejania zdjêæ - http://www.putfile.com/ ale ja tam nie zagl±da³am.
Bocianobabka
W³a¶nie pokona³am problem, wiêc chcê siê podzieliæ informacj±, bo wiem, i¿ bywa³o, ¿e to siê przytrafia³o innym forumowiczom. Mo¿e jeszcze kiedy¶ komu¶ to info siê przyda...
Od kilku dni mia³am problem z logowaniem siê na naszym forum. Zawsze logowanie by³o automatyczne a tu nic! Przy logowaniu "rêcznym" mia³am info o poprawnym zalogowaniu, ale jak wraca³a strona g³ówna, to znowu "nie jeste¶ zalogowany". Kicha!
W desperacji zarejestrowa³am siê ponownie, jako "pusiadanusia" i.... nic siê nie zmieni³o! Ca³y czas nie by³am zalogowana!
Próbowa³am ró¿nych patentów. Skuteczna okaza³a siê rada Paeli, by zamiast IE u¿yæ Mozilli Firefoxa. Zadzia³a³o, mog³am siê zalogowaæ bez problemu!
Ale Mozilla mnie wnerwia³a i dalej duma³am, co tu jest grane.... Kilka dni temu Blu i MIKI radzi³y mi pousuwaæ "cookies". Kompletna abstrakcja dla komputerowca-amatora, takiego, jak ja!!! Dzi¶ w nocy dziewczyny poinstruowa³y mnie szczegó³owo, pousuwa³am te ¶mieci i posz³am spaæ. A teraz.... Zadzia³a³o!!!!! Logujê siê bez problemu!!!
Dziêki, Bocianobabki!
Bociu¶
Regularnie trzeba robiæ rzecz nastêpuj±c±: W I.Explorer wchodzimy w "Narzêdzia", dalej "Opcje internetowe" i otwieramy zak³adkê "Ogólne" i na tej stronie w "Tymczasowe pliki internetowe" klikamy w "usuñ pliki cookies" czyli je usuwamy oraz nastêpnie w Usuñ pliki, z zaznaczeniem w okienku "usuñ ca³± zawarto¶æ offline". Usuwanie trochê potrwa je¶li siê tego wcze¶niej nie robi³o - to bardzo pomaga w dalszym korzystaniu z internetu i trzeba to robiæ raz na jaki¶ czas. Po prostu pozbyæ siê tych wszystkich niepotrzebnych ¶mieci.
W przypadku pojawienia siê problemów z zalogowaniem, proponujê:
- w³±czyæ akceptacjê plików cookie,
- wyczy¶ciæ pliki tymczasowe oraz cookie,
- nie korzystaæ z proxy,
- nie wchodziæ na forum przez aliasy np. prv.pl,
- wy³±czyæ wszelkie zainstalowane dodatkowo programy typu firewall.
Bociu¶
S³uchajcie kochani forumowicze - je¶li kto¶ mi nie udzieli korepetycji jak poruszaæ siê po tych wszystkich w±tkach aby nie robiæ na forum zamieszania, bo ci±gle co¶ wklejam nie tam gdzie trzeba - jestem ju¿ z tego powodu bardzo z³a wrrrrrrrrrrr to jestem prawie w 100 procentach gotowa przestaæ wpisywaæ posty. Zdajê sobie sprawê z tego ¿e powinien byæ na forum porz±dek i wstyd mi ¿e tak ba³aganiê i prawie codziennie dostajê po kilka maili abym co¶ przesunê³a z jednego w±tku do drugiego. A ja sierota ju¿ nie pamiêtam gdzie ja ten post który mam przenie¶æ wklei³am???
Staram siê, ale widocznie jestem tuman jaki¶ i nic do mnie nie dociera. Pewnie to demencja starcza buuuuuu
O mateñko, a mo¿e ja i ten post wklei³am nie tu gdzie trzeba??????? Pooooomoooocy!!!!!!!!!
Bocian
Proponujê:
1.Jesli kto¶ zwraca nam uwagê, aby przenie¶æ jaki¶ post do innego w±tku ,to proszê podawaæ link do tego postu i do w±tku,gdzie ma byæ przeniesiony.Usprawni to pracê osobom,które nie maj± zbyt wiele czasu z uwagi na nadmiar obowi±zków.A mamy tych w±tków ju¿ sporo.
U³atwi to te¿ utrzymanie porz±dku i szybko¶æ w reagowaniu na forum bez zbêdnego motania siê i poszukiwania w³asnego postu.
2.Mo¿e przyda³by siê spis tre¶ci?Jest wprawdzie >>Skocz do>> ale podane s± tylko g³ówne w±tki.Mo¿e przyda³oby siê wprowadziæ pe³ny spis?
Bocian
Iwonko, po pierwsze nie denerwuj siê. Nerwy to najgorszy doradca
Przecie¿ je¿eli co¶ chcesz napisaæ, musisz rozejrzeæ siê spokojnie, gdzie to umie¶ciæ. ¯aden po¶piech tu nie pop³aca.
Przyk³ad z ostatniej chwili:
Masz w domu ¿ó³wia. Sama piszesz, ¿e jest to domownik. Wiesz, ¿e ¿ó³w jest gadem. I to ju¿ wystarczy.
Czytasz tematy: Przyroda wokó³ nas > Gady ... i Domowe ZOO > Gady.
I ju¿ wiadomo, gdzie powinna¶ wkleiæ swojego ¿ó³wia domownika. Ty jednak robisz odwrotnie.
Wydaje mi siê Iwonko, ¿e ty za szybko chcesz to robiæ. Zobaczy³a¶ na górze gady i ju¿ tam umie¶ci³a¶ swojego ¿ó³wika. Gdyby¶ przejecha³a myszk± troche ni¿ej zobaczy³aby¶ gady domowe.
Podsumowuj±c, ratunkiem dla Ciebie mo¿esz byæ tylko Ty sama, a rada mo¿e byæ tylko taka, aby¶ siê tak bardzo nie spieszy³a i spokojnie czyta³a. Na pewno wszystko bêdzie wtedy ok.
Bociu¶
Urszulko, w³a¶nie o to chodzi, ja nie mam zbyt wiele czasu i chcê rzeczywi¶cie - wkleiæ co¶, a nie mogê po¶wiêciæ temu do¶æ czasu, aby sprawdziæ jakie w±tki przyby³y gdy mnie na forum nie by³o. Ale na przyk³ad popatrz : gdy otworzy siê w±tek o bocianach i wy¶wietli siê lista - to mo¿na siê za³amaæ - Bocianie gniazda, inspekcja gniazd bocianich, NIEBO nad bocianimi gniazdami, no i odddzielny w±tek NIEBO a tam: wschód, s³oñca, zachód s³oñca, ksiê¿yc. Podró¿e po ¶wiecie - gdybym chcia³a opisaæ Wam jakie¶ historie z innych miejsc na ¶wiecie – to mia³abym mno¿yæ w±tki??? Gdybym opisa³a 20 krajów to mia³abym stworzyæ 20 w±tków?? Rozbudowany w±tek o ptakach - to te¿ dla mnie problem bo nie znam siê na ptakach, nie mam pojêcia jakie to s± ptaki "Trznadlowate" czy "Pe³zacze". Ale rozumiem, ¿e forum jest tematyczne i jak siê nie znam - to siê ju¿ nie wypowiadam. Przyroda wokó³ nas - bardziej kojarzy mi siê z parkami, lasami i drzewami a nie z domowym zoo i gadami. Zwierzêta wokó³ nas kojarzy³yby mi siê ju¿ bardziej. Tak samo mam problem z w±tkiem o ro¶linach. A co do ¿ó³wia, gdy go przeniosê to kolejny post bêdzie kompletnie bez sensu.
No i dlatego siê w tym gubiê, dostajê pó¼niej maile abym przenios³a post o czym¶, a nie wiem ju¿ gdzie to wklei³am – i znowu poszukujê, wiêc w koñcu jak znajdê to usuwam, bo tak jest szybciej. Gdybym mog³a po¶wiêciæ temu wiele czasu, mo¿e by³oby lepiej. Ale niestety nie mogê. Gdyby by³a mapa strony tak jak na stronach internetowych to by³oby ³atwiej, ale forum daje niestety bardzo ograniczone mo¿liwo¶ci w tym wzglêdzie.
Proponowa³am wcze¶niej aby usuwaæ moje posty ale rozumiem ju¿, ¿e mo¿e to robiæ tylko Blue, a ona przecie¿ te¿ nie cierpi na nadmiar wolnego czasu.
Ja siê tak naprawdê nie denerwujê, dostosujê siê do Was, nie chcê robiæ ba³aganu i zamieszania i ograniczê wpisywanie do minimum, bo im mniej wpiszê tym mniej nieporz±dków narobiê…… Ale niestety, mnie siê takie mno¿enie w±tków zdecydowanie nie podoba. I czujê, ¿e je¶li nie przestanie siê dodawaæ nowych w±tków na ten sam temat to coraz wiêcej osób bêdzie siê gubiæ.
Ostatnio edytowany przez Iwonami (2006-11-11 20:48:51)
Bocian
Iwonko, ja te¿ uwa¿am ¿e tych w±tków jest za du¿o. Mo¿e powinno siê je jako¶ po³±czyæ oraz nie tworzyæ ju¿ nowych. Jednej rzeczy to ja w ogóle nie rozumiem, piszesz: "A co do ¿ó³wia, gdy go przeniosê to kolejny post bêdzie kompletnie bez sensu" - nie wiem o co chodzi. Przecie¿, gdy post z ¿ó³wiem przeniesiesz do >Domowe ZOO<Gady<¯ó³w l±dowy, a stary post osobi¶cie usuniesz, to wszystko bêdzie ok i jaki tu problem?
A tak na marginesie, to chyba wiele osób, ja tak¿e nie mam specjalnie czasu na komputer, ale sobie wtedy my¶lê, ¿e od ¿ycia te¿ mi siê choæ trochê nale¿y
Ostatnio edytowany przez Urszula (2006-11-11 19:31:15)
Bocianobabka
Kochane Dziewczyny!
Zwróæcie proszê uwagê, ¿e wiêksza ilo¶æ w±tków ma te¿ swoje dobre strony!
W±tki nie sa wtedy takie d³uga¶ne i forum dziêki temu nie "zapycha siê" tak bardzo.
Pamiêtacie przecie¿, jak uci±zliwe by³o dla nas d³ugie otwieranie siê watków na "starym" forum?
Tutaj na razie nie mamy tego problemu.
Niech mo¿e przede wszystkim wypowie siê Bluebla? - Blu, co o tym sadzisz?
Paelciu! Zgadzam siê z Tob± w ca³ej rozci±g³o¶ci.
Uwa¿am, ¿e lepiej wiêcej w±tków z mniejsz± liczb± postów, a otwieraj±cych siê szybciej, ni¿ w±tki prze³adowane, które wolno siê bêd± otwieraæ.
Bocian
Bystre oko Tanji wy³apa³o, ¿e pisz±c jak±¶ informacjê, ciekawostkê, itp. i podaj±c do tego link /wiadomo¶ci.onet.pl/ to po jakim¶ czasie, gdy chcemy otworzyæ tê stronê - pojawia siê bardzo niesympatyczna informacja "Przepraszamy, ale takiej strony tu nie ma"
Z tego wniosek jest taki, ¿e nie powinni¶my tak robiæ, tylko tak± informacjê mo¿e po prostu trzeba skopiowaæ. Dziêki Tanja
Bocianobabka
Urszula napisał:
Bystre oko Tanji wy³apa³o, ¿e pisz±c jak±¶ informacjê, ciekawostkê, itp. i podaj±c do tego link /wiadomo¶ci.onet.pl/ to po jakim¶ czasie, gdy chcemy otworzyæ tê stronê - pojawia siê bardzo niesympatyczna informacja "Przepraszamy, ale takiej strony tu nie ma"
Z tego wniosek jest taki, ¿e nie powinni¶my tak robiæ, tylko tak± informacjê mo¿e po prostu trzeba skopiowaæ. Dziêki Tanja
Na Onecie tego typu wiadomo¶ci przechowywane s± przez 30 dni.
Proponujê wiêc forumowiczom, ¿eby usunêli swoje posty z linkami prowadz±cymi donik±d, a dostêpne jeszcze wiadomo¶ci skopiowali tak, jak to proponuje Urszula i podali ¼ród³o tylko ogólnie, np. "onet.pl".