Bocianobabka
Ten zagadkowy ptaszek jest krytycznie zagrożony. Występuje tylko na wysokości 1750-2000m npm na stokach pewnej góry, na pewnej wyspie, w pewnym archipelagu, na pewnym oceanie. Jeszcze 10 lat temu był dość liczny i występował na dwóch wyspach. Na podstawie Wielkiej Encyklopedii ptaków wyd. MUZA SA.
Bocianobabka
Danusiu, wydaje mi się, że jest to Hawajka czubata (Palmeria dolei).
Żyje na wyspie Maui, na stokach wulkanu Haleakala, a kiedyś też na Molokai (o ile info w necie jest prawdziwe).
PS. Mam już jedną odgadniętą hawajkę na koncie - cynobrową
Bocianobabka
MIKI, idealna odpowiedź! Brawo!
Dodam, że nazywana jest także Akohekohe, to chyba po hawajsku(?)
Bocianobabka
Bocianobabka
Jakaś sępowronka?
Bocianobabka
Paelciu, tok myślenia poprawny, ale to zupełnie inna rodzina! W obu nazwach jest wspólny człon (sylaba), o którym właśnie myślisz! A tak w ogóle to nazwa kojarzy mi się z kociakiem...
Bocianobabka
Danuśka napisał:
Paelciu, tok myślenia poprawny, ale to zupełnie inna rodzina! W obu nazwach jest wspólny człon (sylaba), o którym właśnie myślisz! A tak w ogóle to nazwa kojarzy mi się z kociakiem...
Danusiu, Filemon sępiogłowy (Philemon corniculatus)?
Miau, miau
Bocianobabka
Bocian
Danusiu, czy to jest może jastrzębiak jasny (Melierax canorus)?
Edytuje, bo znalazłam taką samą fotkę, więc potwierdzam
Ostatnio edytowany przez Urszula (2007-03-25 18:47:29)
Bocianobabka
Urszulko! Ja go wklejałam jako Melierax metabates ale okazuje się, że to samo zdjęcie jest w googlach, jak się wpisze Melierax canorus!
O M.metabates czytam: można go pomylić jedynie z nieco większym pokrewnym gatunkiem M.canorus.
Zatem w googlach się coś komuś pomyliło!
Gratulacje Urszulko!
Ostatnio edytowany przez Danuśka (2007-03-26 03:44:43)
Bocian
Marylko, młode bąki ?
Bociek
Brawo, brawo bis Urszulko
Bociek
Czy to może Urszulko Kląskawka ?