Bocianobabka
Jak się wpisze w goglach :różowy delfin" to mamy coś takiego:
http://www.google.com/search?sourceid=n … 3%c5%bcowy
Po przeczytaniu artykułu z linku Tani rozumiem, skąd w goglach tyle erotyzmu w określeniu "różowy delfin".
Tania dobrze kombinuje, bo tubylcza nazwa mojego zwierzaka to "boto" lub "boutu" a w artykule jest "bote".
Tak naprawdę to jest to inia Inia geoffrensis.
Prawdopodobnie jakby w goglach na końcu tych erotycznych różowych delfinów poszperać, to może i do zwierzaka człek by się dokopał!
Gratulacje dla Tani!
Bocianobabka
Bociek
Danusiu po długich poszukiwaniach znalazłam takie coś podobne do Twego wężyka - chociaż napewno to nie on ale ?
Heterodon nasicus
Bocian
1.Danuśku-czy ten okaz ma coś wspólnego ze żmiją rodzaju Vipera?
2.Garniturek ma taki,jak dziki kot-lampart,ocelot.Może to Połoz lamparci (leopardowy)?
Ostatnio edytowany przez tanja (2007-02-22 16:29:20)
Bocian
Mam jeszcze coś z category "Pythonidae":
3.Czy to może Python molure (Pyton tygrysi) lub coś z tego rodzaju?
Ostatnio edytowany przez tanja (2007-02-22 17:04:41)
Bocianobabka
Tak Taniu, to jest pyton po polsku, po łacinie nie jest to python.
A pyton tygrysi mieszka względnie blisko tego mojego, choć musiałby się przeprawić przez słoną wodę, gdyby chciał się z nim spotkać...
Bocian
Danusiu-z Twojej podpowiedzi wnioskuję,że ten okaz jest pytonem (Pythoninae) z podrodzinay węży z rodziny dusicieli. (Czasami klasyfikowana jako rodzina Pythonidae).Jednak skoro nie Python-to pozostaje do sprawdzenia jeszcze 7-rodzajów "pytonowych".Hm...Pestka... Hi,hi...
Bocianobabka
Danuśka napisał:
A teraz taka ładna żółta "żmijka"
Danusiu, wydaje mi się, że jest to Pyton dywanowy (pyton rombowy) (Morelia spilota), zamieszkujący Australię i południową część Papui/Nowej Gwinei.
Bocian
Danusiu-wprawdzie MIKI mnie ubiegła,ale drogą eliminacji znalazłam tego gada.
To TEPIHASTI PITON Morelia spilota-Pyton dywanowy.
Bocianobabka
Brawo!
Morelia spilota a precyzyjniej: Morelia spilota cheynei Pyton dywanowy, pyton rombowy , pyton dżunglowy.
Bociuś
Marylko - na zdjęciu są pigmejki - (Callithrix pygmaea) - małpa szerokonosa z rodziny pazurkowców; najmniejszy przedstawiciel naczelnych; dł. ciała do 16 cm, ogona do 20 cm, waga ok. 80 g. Czy zgadłam? http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=215601
Bocian
Paelciu-bez sprawdzania,czy to pręgowiec amerykański (chipmunk)? (Bohaterowie Walta Disneya?)
Bocianobabka
Tanju, to nie pręgowiec amerykański, ale jesteś już naprawdę blisko!