Bocianobabka
Brawo Paelciu!
A o poranku powita was chmurne spojrzenie tego pana:
To ju¿ nie bêdzie takie ³atwe, jak warzêcha!
Bociek
Danusiu czy to mo¿e syczek ?
Bocianobabka
Nie, Marylko. Syczek ma ¿ó³te têczówki. Moja sóweczka jest egzotyczna.
Bociek
Czy to mo¿e Megascops cooperii - takie jakie¶ podobne zdjêcie znalaz³am, ale chyba raczej nie
Bocian
Danusiu - czy to Otus flammeolus (ang. Flammulated Owl) - syczek ozdobny?
Podrodzina: puchacze (Buboninae)
Rodzaj: Otus
Na tym zdjêciu jest podobny do Twojego "puszczykowatego" ptaszka i nie ma ¿ó³tych têczówek.Hm...
http://commons.wikimedia.org/wiki/Image … ed_owl.jpg
Bocianobabka
Syczki odpadaj±!
Wskazówka: drugi cz³on nazwy jest geograficzny.
Jak go "upolowa³am" jaki¶ czas temu to mia³am te¿ w polskiej nazwie odniesienie do oczu, ale dzi¶ na to nie mogê trafiæ... W googlach jest tylko to jedno jedyne zdjêcie!
No, po takich podpowiedziach spodziewam siê rozwi±zania zagadki w kilka minut!
Bocian
Danusiu-mo¿e jeszcze jedna podpowied¼?S± puszczykowate i p³omykówkowate .Twója sówka jest z rodziny puszczykowatych,czy tak?
W nazwach sówek jest sporo cz³onów geograficznych.Uff... Mo¿e podpowied¼ - z jakiej strony ¶wiata?
Bocianobabka
tanja napisał:
Danusiu-mo¿e jeszcze jedna podpowied¼?S± puszczykowate i p³omykówkowate .Twója sówka jest z rodziny puszczykowatych,czy tak?
W nazwach sówek jest sporo cz³onów geograficznych.Uff... Mo¿e podpowied¼ - z jakiej strony ¶wiata?
Rodzina puszczykowate, podrodzina z uszatymi syczkami. Syczków w Wikipedii naliczy³am prawie 60, wiêc du¿e u³atwienie, nie trzeba tego wszystkiego sprawdzaæ! Pozosta³ach cz³onków podrodziny jest mniej, jak syczków.
A moja sóweczka jest z antypodów!
Bocian
Uszatka etiopska (Asio abyssinicus) ?????
Bocianobabka
Urszula napisał:
Uszatka etiopska (Asio abyssinicus) ?????
Przykro mi, ale nie, Urszulko! Przez antypody rozumiem, ¿e chodzi wzglêdem nas do góry nogami!
Moja sówka jest bardziej spokrewniona z syczkami ni¿ z uszatkami. Uszatki to inna podrodzina!
Ostatnio edytowany przez Danu¶ka (2007-01-10 15:03:00)
Bocian
Oj, Danusiu nie zauwa¿y³am Twojej wcze¶niejszej podpowiedzi, a to ju¿ jest pewna wskazówka
Bocianobabka
Marylko! Stawiam na tukanika, tylko muszê poszukaæ gatunek. Co Ty na to?
Bocian
Danusiu - puchacz malajski (Bubo sumatrana)