Informujê, ¿e przerwa w dzia³aniu forum by³a spowodowana zmian± serwera, na którym znajduj± siê fora pun.pl i nie dotyczy³a tylko naszego forum.
"Przeprowadzka" naszych for rozpoczê³a siê ju¿ wczoraj, o czym informowano:
administarator serwisu pun.pl napisał:
Przerwa w dzia³aniu forum.
W zwi±zku z ci±g³ym przeci±¿eniem serwera, na którym znajduje siê serwis pun.pl, zdecydowali¶my o tymczasowym wy³±czeniu wszystkich za³o¿onych for dyskusyjnych.
Podjêli¶my tak¿e dzia³ania zmierzaj±ce do przywrócenia pe³nej funkcjonalno¶ci serwisu, dlatego te¿ obecny serwer powinien w ci±gu najbli¿szych 24-48 godzin zostaæ wymieniony na nowy.
Za powsta³e utrudnienia serdecznie przepraszamy.
Jak widaæ (po aktualnym dzia³aniu forum) wszystko siê uda³o.
Przepraszam tych, którzy siê zdenerwowali brakiem forum i czuli siê nieco opuszczeni.
Mam nadziejê, ¿e teraz forum bêdzie sz³o jak burza.
Czego Wam i sobie ¿yczê.
Bociek
Ju¿ siê przestraszy³am, ¿e co¶ w moich komputerach by³o co¶ nie tak - ale wszystko dobrze siê skoñczy³o
Bocianobabka
Blu, "nieco opuszczeni" powiadasz ????
Od piersi matczynej odstawieni, wody i chleba pozbawieni!!!
Kurczeeeee, jak siê cieszê, ¿e forumek znów ¶miga, ³ojedy jedy!
Bocianek
Wczoraj by³am trochê nerwowa bo logowalo mnie 10 min a potem ze nie mo¿na znale¿æ serwera wieczorkiem ju¿ wiedzialam ¿e forumek bêdzie dostêpny za 24 - 48 godz. Jestem mile zaskoczona,¿e 24 godz wystarczy³o!!
paela napisał:
To na³óg
Bocianobabka
paela napisał:
Blu, "nieco opuszczeni" powiadasz ????
Kurczeeeee, jak siê cieszê, ¿e forumek znów ¶miga, ³ojedy jedy!
Paelciu! Czytasz w moich my¶lach!!!!
Bocian
Nie chcia³am siê wypowiadaæ,ale wtr±cê swoje 3 grosze do Waszych wypowiedzi.Pewnie to i na³óg i po prostu UZALE¯NIENIE.
Tak przynajmniej mówi mój starszy syn.I chyba ma racjê-bo,jak w koñcu wczoraj ruszy³o forum to...posz³am spaæ o 3:00
A reszta by³a "przy okazji".Dobrze,¿e mia³am doj¶cie do kompa.
A w miêdzyczasie buszowa³am po internecie i dalej uczy³am siê,jak korzystaæ z Fotosika.Ile ciekawych tam albumów i ludzi.
Chyba zbytnio siê po¶pieszy³am z t± rado¶ci±, ¿e ju¿ wszystko bêdzie OK.
Oto dzisiejsza informacja z godz. 13.42:
administrator serwisu pun.pl napisał:
Niestety, to jeszcze nie koniec poprawek technicznych. Serwis nie zosta³ jeszcze przeniesiony na nowy serwer. Jednak¿e administrator serwera, wycisn±³ jeszcze trochê soków z obecnego sprzêtu i serwis dzia³a tak jak widaæ. Nie mo¿emy jednak daæ g³owy, ¿e ponownie nie nast±pi gwa³towne zamulenie wszystkich for Bêdzie znacznie lepiej jak tylko siê przeniesiemy
Prace nad "przeprowadzk±" serwisu (wszystkich for pun.pl) trwaj± od wczoraj. Musimy uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ (inne rady niestety dla Was nie mam ).
Zmiana serwera, czyli niekoñcz±ca siê opowie¶æ.
Na dzisiejszy wieczór ponownie zaplanowali¶my wymianê naszego serwera, poniewa¿ wczorajszej nocy administratorowi serwera zabrak³o czasu .... Nowa maszyna bêdzie posiada³a szybkie procesory, nowoczesn± p³ytê g³ówn± oraz du¿o pamiêci. Oczekujemy, ¿e na nowym serwerze serwis pun.pl, po wielu tygodniach "mulenia", wreszcie siê odetka. W zwi±zku z wymian± serwera wszystkie fora dyskusyjne poza g³ównym, mog± byæ chwilowo niedostêpne.
Przepraszamy za utrudnienia.
Ale ju¿ wkrótce...... bêdziemy mieæ forum z turbo do³adowaniem!
bluebla napisał:
Ale ju¿ wkrótce...... bêdziemy mieæ forum z turbo do³adowaniem!
Od dzisiaj po wielu nieudanych próbach pun.pl dzia³a na nowym serwerze. Nasz serwis powinien teraz dzia³aæ du¿o szybciej ni¿ dotychczas, chocia¿ do idea³u wci±¿ jeszcze trochê mu brakuje. Powodem tego jest fakt, ¿e system operacyjny serwera wymaga gruntownej rekonfiguracji. Obecnie system zoptymalizowany jest pod nasz stary serwer. Dlatego te¿ w najbli¿szym czasie dokonamy gruntownej rekonfiguracji systemu tak, aby moc nowego serwera mog³a byæ wykorzystana w 100%.
Od teraz nowy serwer powinien sobie sprawnie radziæ z wci±¿ rosn±c± ogl±dalno¶ci± serwisu, zw³aszcza w godzinach popo³udniowych.
Mog± pojawiaæ siê jeszcze b³êdy w funkcjonowaniu forum.
Ale nie poddawajcie siê ludzie !!!
Ostatnio pojawiaj±ce siê b³êdy, spowodowane s± niew³a¶ciw± konfiguracj± serwera MySQL, który mimo dostêpu do wiêkszej ilo¶ci pamiêci ni¿eli wcze¶niej wywala b³êdy o jej niedostatku
Wiem, ¿e by³y jakie¶ problemy z wy¶wietlaniem nowych postów na forum.
Przepraszam, ale nie mia³am ostatnio czasu, by zerkn±æ do Was ( z wiadomych powodów )
Mam nadziejê, ¿e teraz (po szybkiej) naprawie, bêdzie ju¿ wszystko ok.
Ps. W ramach przeprosiñ za sw± nieobecno¶æ zapraszam na "chat"
(Mo¿na na niego wchodziæ przez link w g³ównym menu na forum.)
Dowiedzia³am siê, ¿e 13-go by³y problemy z dzia³aniem naszego forum. Poniewa¿ przez jaki¶ czas nie by³o mnie na forum, dlatego dopiero teraz wyja¶niam, co by³o przyczyn± tej awarii. Otó¿ okazuje siê, ¿e powodem by³a biurokracja i dotyczy³o to wszystkich for znajduj±cych siê na pun.pl. Oto, co napisa³ o tym admin:
administrator serwisu napisał:
Dzisiaj z okazji 13 dnia miesi±ca wy³±czyli nam serwer, poniewa¿ super, hiper pani ksiêgowa, zapomnia³a ¶ci±gn±æ od nas pieniêdzy Pó¼niej jak ju¿ odczekali¶my swoje i sprawa siê wyja¶ni³a, administrator serwera mia³ k³opoty, aby go przywróciæ do ¿ycia. Ale jak widaæ dla naszego administratora nie ma rzeczy niemo¿liwych i serwer ju¿ dzia³a ponownie
Zawsze my¶la³em, ¿e to jakie¶ g³upie przes±dy z tym 13, ale od dzisiaj zaczynam w to wierzyæ.
Jednym s³owem pechowa trzynastka.
Powróci³a opcja pisania postów po sobie, jednak¿e bardzo proszê o rozs±dne pos³ugiwanie siê t± opcj±. W przypadku nieuzasadnionego jej stosowania administracja forum zmuszona bêdzie do jej zablokowania.
Pragnê przypomnieæ równie¿ o "zasadach forum" , na którym wklejamy zdjêcia z prowadzonych podgl±dów ró¿nych gniazd.
bluebla napisał:
Bardzo proszê równie¿ o pewien rodzaj segregacji zdjêæ przeznaczonych do wklejania na forum. Chodzi o to, by nie powtarzaæ podobnych ujêæ. Wiem, ¿e czasem trudno jest wybraæ i chcia³oby siê pochwaliæ przed innymi, co ciekawego uda³o nam siê uchwyciæ, prezentuj±c wszystkie zdjêcia. Niestety pojemno¶æ forum jest ograniczona, wiêc bardzo Was proszê miejcie wzgl±d na to, ¿e forum nie jest z gumy. Jeszcze raz proszê, by¶cie z rozwag± wybierali fotki, które tu bêdziecie wklejaæ.
W odniesieniu do tego, co napisa³am na pocz±tku proszê o czêstsze stosowanie opcji „edytuj” zamiast pisania nowych postów. W przypadku odnotowywania obserwacji , gdy np. odnotowali¶my co¶ o godz. 10, po nas nikt niczego nie wpisa³, a my chcemy o 14 odnotowaæ swoje obserwacje to edytujemy swój post, uzupe³niaj±c go o informacje z godz. 14. Takie rozwi±zanie nie zaburzy chronologii obserwacji w danym w±tku (nawet w przypadku obserwacji z kolejnego dnia).
Proszê Was o wyrozumia³o¶æ dla mo¿liwo¶ci technicznych forum. Jednocze¶nie bardzo dziêkujê osobom, które w³a¶nie tak postêpuj±, przyczyniaj±c siê w ten sposób do sprawniejszego dzia³ania forum. Wielkie dziêki kochani!
Byæ mo¿e niektórzy z Was zauwa¿yli, ¿e dzi¶ na naszym forum zniknê³y punkty przyznawane sobie wzajemnie przez u¿ytkowników. Pragnê wyja¶niæ, ¿e nie sta³o siê to z mojej winy. Jest to tymczasowe i dotyczy wszystkich for pun.pl.
administrator serwisu napisał:
U W A G A!
Informujê, ¿e modyfikacja Reputation System zosta³a tymczasowo wy³±czona, poniewa¿ generowa³a zbyt obci±¿aj±ce serwer danych zapytania Obecnie pracujemy nad optymalizacj± tych zapytañ i jak tylko siê z tym uporamy, modyfikacja zostanie na nowo w³±czona.