To jest kontynuacja tego w±tku
---> http://www.podbociankiem.pun.pl/viewtopic.php?id=171
Bociu¶
Na tej stronie znalaz³am naszego wombata. http://images.google.com/imgres?imgurl= … image&cd=3
A teraz próba rehabilitacji i nowa zagadka (mam nadziejê, ¿e bez ukrytej nie wiem gdzie nazwy):
Bocian
Luska-czy to stworzenie jest z "szopowatych"?
Bociu¶
To nie jest rodzina szopowatych Taniu.
Bocianobabka
luska napisał:
A teraz próba rehabilitacji i nowa zagadka (mam nadziejê, ¿e bez ukrytej nie wiem gdzie nazwy)
Lusko, to ROSOMAK (Gulo gulo), ssak z rodziny ³asicowatych.
Nazwa nieobca Bluebli, poniewa¿ w Ustroniu jest hotel o tej nazwie
Edytujê, bo chcê dopisaæ Lusce wyja¶nienie: je¶li klikniesz na swój obrazek i otworzy Ci siê on w nowym oknie, to na samej górze, na górnym pasku jest napisane: wombat.jpg
Tak jest w IE, nie wiem, jak w innych przegladarkach.
Ostatnio edytowany przez MIKI_KRAKOW (2006-11-11 01:16:45)
Bocian
Bocianobabka
tanja napisał:
Na dobranoc utuli nas dzisiaj... No w³a¶nie-KTO?
Tanju, czy utuliæ mnie chce FOSSA (Cryptoprocta ferox), ssak z rodziny ³aszowatych?
Bocian
Oj MIKI - có¿ mogê Ci powiedzieæ na dobranoc? Mo¿e "miau,miau",gdy¿ stworzenie to przypomina mi bardziej kota ni¿ przedstawiciela "³aszowatych"?
Oczywi¶cie,jak zwykle,lub prawie zwykle,zgad³a¶.BRAWO. To Fossa(Cryptoprocta ferox).
www.belfastzoo.co.uk/fossa.asp
Bocianobabka
To mo¿e teraz ja zadam zagadkê Pewnie zaraz zgadniecie, ale zwierzatka ciekawe
Oba zwierzatka przynale¿± do jednej rodziny ssaków - do jakiej?
Oczywi¶cie nie jest zabronione podanie ich nazw.
Bociu¶
Brawo Miki, to oczywi¶cie Rosomak. http://portalwiedzy.onet.pl/7939,,,,rosomak,haslo.html Piêkny zwierzak, niestety z powodu swojego piêknego futra ju¿ bardzo rzadki.
Bocian
MIKI-pierwszego ju¿ mam. To Tamandua po³udniowy (Tamandua tetradactyla) - gatunek ssaków ³o¿yskowych z rzêdu szczerbaków,rodzina:mrówkojady.
Podra¿niony osobnik wydziela z gruczo³u przyodbytowego silnie cuchn±c± substancjê podobn± do pi¿ma.
Bocian
MIKI-drugiego zwierz±tka nie jestem pewna.Czy to Leniwiec dwupalczasty Unau (Choloepus didactylus)?
Bocianobabka
tanja napisał:
MIKI-pierwszego ju¿ mam. To Tamandua po³udniowy (Tamandua tetradactyla) - gatunek ssaków ³o¿yskowych z rzêdu szczerbaków,rodzina:mrówkojady.
Podra¿niony osobnik wydziela z gruczo³u przyodbytowego silnie cuchn±c± substancjê podobn± do pi¿ma.
Brawo, Tanju - chodzi o rodzinê mrówkojadów
Z ciekawostek: tamandua nosi na grzbiecie lub na boku swoje ma³e przez pó³tora roku, a swoich spektakularnie d³ugich pazurków u¿ywa do rozgrzebywania mrowisk i termitier, ¿ywi siê tak¿e pszczo³ami. ¯eruje na ziemi i na drzewach.
Tamandua po³udniowy wykorzystywany jest przez Indian Amazonki jak tania si³a robocza przy pracach sanitarnych zwi±zanych z likwidacj± siedlisk mrówek i termitów z ich obej¶æ. Indianie wykorzystuj± tak¿e ¶ciêgna z ogonów mrówkojada do plecenia lin.
Bocianobabka
tanja napisał:
MIKI-drugiego zwierz±tka nie jestem pewna.Czy to Leniwiec dwupalczasty Unau (Choloepus didactylus)?
Tanju, OBA zwierz±tka nale¿± do tej samej rodziny - mrówkojadów
Rodzinê ju¿ odgad³a¶ (to by³a zagadka), a dla sportu oczywi¶cie mo¿esz poszukaæ nazwê drugiego zwierz±tka
Bocian
Miki-czy to mrówkojadek (Cyclopes didactylus)?
Je¶li tak-to jest to najmniejsze,najrzadsze i najs³abiej znane zwierzê z rodziny mrówkojadów.
Czasami okre¶lany jest jako mrówkojad kar³owaty lub jedwabisty.