Bocian
Agaa i Alinka - leniwiec jest z rzêdu:szczerbaki
lemur jest z rzêdu:naczelnych
a moje stworzonko jest z rzêdu:drapie¿nych
z rodziny:szopowatych
Tak wiêc moje Drogie jeszcze trochê wysi³ku i ... Powodzenia.
Bocianobabka
tanja napisał:
Agaa i Alinka - leniwiec jest z rzêdu:szczerbaki
lemur jest z rzêdu:naczelnych
a moje stworzonko jest z rzêdu:drapie¿nych
z rodziny:szopowatych
Tak wiêc moje Drogie jeszcze trochê wysi³ku i ... Powodzenia.
Poniewa¿ tutaj nie mam bana na zgadywanie to zapytam siê:
czy to KINKA¯U (Potos flavus) ?
Bocian
To stworzenie z prawej to osobnik p³ci brzydkiej tzw. facet, o którym jest specjalny w±tek
A ten z lewej to KINKA¯U - rodzina szopowatych
Bocian
MIKI kochana-jeste¶ niesamowita! Oczywi¶cie jest to kinka¿u-(wik³awiec, chwytacz).
http://www.animalplanet.pl/niedzwiedzie … ndex.shtml
W porównaniu ze swoim bliskim krewnym – szopem, kinka¿u ma szczególnie d³ugi ogon, za pomoc± którego asekuruje siê podczas wspinaczki. Kinka¿u osi±ga 42-58 centymetrów d³ugo¶ci cia³a i wa¿y od dwóch do piêciu kilogramów. Jego 40-50-centymetrowy ogon jest niemal tak d³ugi, jak ca³e jego cia³o. Ze wzglêdu na niszczenie lasów tropikalnych, staje siê on gatunkiem zagro¿onym, w szczególno¶ci w Ameryce ¦rodkowej.
I ciekawostka:Najstarszym kinka¿u (Potos flavus) trzymanym w niewoli by³ Sugar Bear, który prze¿y³ 40 lat i 6 miesiêcy, gdy zdech³ w zoo w Honolulu, Hawaje, USA w 2003 roku.
http://www.rekordy.kom.pl/
Urszulko-dla Ciebie równie¿ brawa za odgadniêcie obu osobników.
Bocian
Bocian
Urszulko-czy to pieski preriowe?
Je¶li tak,to:
Piesek preriowy to inaczej nie¶wiszczuk. Jest to ssak z rodziny wiewiórkowatych, zaliczany do rzêdu gryzoni. £aciñska nazwa to cynomys ludovicianus. Nie¶wiszczuk czêsto staje s³upka. Popularna nazwa tego gryzonia pochodzi st±d, ¿e zaniepokojone wydaje seriê krótkich i suchych szczekniêæ. Nie zapada w sen zimowy.
http://www.netsite.pl/~kruszynkolandia/ … eriowy.htm
Bocianobabka
Brawo, Tania!!!! To mur-beton pieski preriowe!!!
Brawo Urszulka!!! Piêkne zdjêcie!!!
Bocian
Tanju, znakomita i b³yskawiczna odpowied¼ Brawo!
Mogê jeszcze tylko dodaæ, ¿e na pierwszy rzut oka ten zwierzaczek przypomina ¶wistaka. Podobnie jak on staje "s³upka" i bacznie obserwuje otoczenie, lecz w przeciwieñstwie do ¶wistaka nie wydaje ¶wiszcz±cych gwizdów, st±d nazwa nie¶wiszczuk.
Bocian
Bocianobabka
Urszula napisał:
Jeszcze mam tak± zagadkê
Przypuszczam, ¿e to jaki¶ waran - strzelam: Varanus rosenbergi ?
Bocian
Urszulko-czy Twoje brr... stworzonko jest gadem z rodziny "waranów"?
Bocian
Tak MIKI i Tanju, to ta rodzina, ale Varanus .... , inny ni¿ strza³ MIKI A wiêc ...
Bocian
Czy to waran wodny((Yaranus salvator)?
A mo¿e bengalski(Varanus bengalensis)?
Ostatnio edytowany przez tanja (2006-11-10 19:23:49)
Bocian
Tanja jest to waran ... , który mieszka w Afryce nad piêkn± rzek± i od tej rzeki, drugi cz³on nazwy.
W³a¶ciwie ju¿ zagadkê macie zaliczon±, bo chodzi³o o warana, ale Tanja jest dociekliwa, wiêc na pewno znajdzie pe³n± nazwê
Bocian
III-podej¶cie Urszulko-czy to Waran nilowy (Varanus niloticus) ??