Bocian
Miki-jesteś kochana.Już wiem,gdzie go widziałam. Widziałam go przeglądając Google w celu odgadnięcia 1- zagadki Danuśki w tym wątku.Dziękuję.
A więc teraz właściwa zagadka.
Jaki to ptak?
Bocianobabka
tanja napisał:
A więc teraz właściwa zagadka.
Jaki to ptak?
Jest to MASKONUR (Fratercula arctica), ptak z rodziny alk.
Bocian
TAK MIKI - to maskonur ze strony http://plfoto.com/953835/zdjecie.html BRAWO.
Ostatnio edytowany przez tanja (2006-10-19 13:25:21)
Bocian
Bocianobabka
Jest to niewątpliwie koliberek, ale jeszcze nie wiem, jaki....
Ostatnio edytowany przez Danuśka (2006-10-19 14:37:52)
Bocian
Danusiu - jestem pod wrażeniem.Pozostaje tylko właściwa nazwa.
Bocian
Tanja, tych kolibrów jest bardzo dużo, albo jeszcze więcej. Może jakaś drobna podpowiedź np. miejsce zamieszkania.
Ten koliber jest ładniutki, więc dopasowałam do niego nazwę kolibra, czyli
koliber wspaniały - oczywiście jest to strzał, bo tego ptaszka nie mogę w ogóle znaleźć, tak jak i innych mimo, że mam podane nazwy łacińskie i polskie
Bocian
Urszula-o tym ptaszku jest napisane w encyklopedii interia.pl i nie tylko.Ale ponieważ rzeczywiście nie ma zdjęć-daję wskazówkę.Nazwa jest dwuczłonowa.1-człon pochodzi od pokarmu,którym się żywi,2-człon-od koloru piórek (ale tego koloru na zdjęciu nie widać wyraźnie).Powodzenia.
Bocianobabka
tanja napisał:
Urszula-o tym ptaszku jest napisane w encyklopedii interia.pl i nie tylko.Ale ponieważ rzeczywiście nie ma zdjęć-daję wskazówkę.Nazwa jest dwuczłonowa.1-człon pochodzi od pokarmu,którym się żywi,2-człon-od koloru piórek (ale tego koloru na zdjęciu nie widać wyraźnie).Powodzenia.
Jest to najprawdopodobniej NEKTARNIK, ponieważ siedzi na gałązce z kwiatami (kolibry pożywiają się w locie trzepoczącym), ale co do drugiego członu nazwy pasuję, bo "kolorowych" nazw nektarników jest ponad 50!!!
Bocian
MIKI, więc zgadła, bo jak ja teraz weszłam w google na nektarnika to ukazał mi się NEKTARNIK FIOLETOWY
(na zdjęciu trochę widać tego koloru, ale niewiele). Zdjęcie jest takie same jak Tanji
Miki bardzo dobrze wykombinowała, jestem pełna podziwu dla MIKI
Ostatnio edytowany przez Urszula (2006-10-20 06:53:10)
Bocian
Brawo MIKI za- "nektarnika" i brawo Urszula za fotkę i nazwę.
Na stronie skąd pochodzi zdjęcie http://onephoto.net/info.php3?id=302101 jest nazwa "nektarnik fioletowy"
Rząd i rodzina-„kolibry” - Cinnyris venustus znalazłam przez google.
Ostatnio edytowany przez tanja (2006-10-20 09:20:32)
Bocian
Bocian
Tanja, czy Twoja zagadka jest dzięciołowata???
Bocian
Urszula - jesteś prawie na dobrym tropie.Ptaszek należy do:
Rząd:dzięciołowe
Podrząd:Galbulae
Nadrodzina:Capitonoidea
Rodzina:... i ON należy do niej.
Powodzenia.