Najprostsze ciasto ¶wiata.
4 jaja 1 szklanka cukru 2 sklanki m±ki 1 kostka masła, lub "Kasi" (roztopiona) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mieszamy mikserem (pianę z białek ubijamy najpierw) ¦liwki układamy skórk± do dołu Pieczemy 40 min. w temp. 180 stopni.
Przed:
Po:
Kto chce, posypuje cukrem pudrem...
Bon apetit!
|
Ja mam też prosty przepis na jabłecznik inaczej - Ciasto biszkoptowe - zupełnie prosto 4 jajka ubijam z niecał± szklan± cukru dodaje 4 łyzki płaskie oleju, następnie szklankę m±ki tortowej i łyżeczk± proszku do pieczenia wszystko mieszam wkładam do piekarnia na 20 minut i piekę. Następnie po upieczeniu i wystudzeniu kroję na 2 czę¶ci. Rozpu¶cić 2 galaretki najlepiej agrestowe lub cytrynowe w 2 szklankach wody po ostudzeniu i jak już galaretka zacznie się ¶cinać dodać Jabłka starte na tarce i podpieczone lub mus jabłkowy ok. 0,75 l , poczekać aż będzie można nakładać łyżk± na biszkopt, przydusić, na wierzch polać polew± z puder cukru posypać wiórkami i palce lizać - smacznego :applause:
|